Roomsaus maken

Kookles interactief

- 00:44 min.

Nieuw in Allerhande: de interactieve kooklesvideo. Leer stap-voor-stap roomsaus maken. Bekijk deze nieuwe interactieve video en ga aan de slag!

Door op de interactieve blokjes te klikken kun je de kookles in je eigen tempo bekijken en de verschillende stappen makkelijk opnieuw afspelen of doorklikken naar de volgende video. Ook vind je in deze video andere relevante receptlinks, handige instructiefilmpjes en kun je altijd zien welke ingrediënten je precies nodig hebt.

Een goede roomsaus of champignonroomsaus kan een gerecht maken of breken. Het zijn geen ingewikkelde sauzen om te maken, als je een aantal zaken maar goed in de gaten houdt. Wil je zelf een heerlijke roomsaus maken? Bekijk dan deze video en ga aan de slag met het roomsaus-recept!

Roomsaus-recept:
Stap 1: Verhit 25 gram boter in een steelpan. Halveer 2 tenen knoflook in de lengte en verwijder  indien nodig de groene kern. Voeg als de boter heet genoeg is en gestopt is met bruisen, de knoflook en 250 gram voorgesneden soepgroenten toe. Bak omscheppend 3 minuten op laag vuur.
Stap 2: Voeg 1 pot gevogeltefond (380 ml) toe  en breng het aan de kook. Zet als het kookt direct het vuur laag. Laat de smaak van de groenten op laag vuur 20 minuten in de fond trekken.
Stap 3: Schenk de fond door een zeef en vang het vocht op in een pan. Hierdoor krijg je een gladde roomsaus. De groenten hebben hun smaak afgegeven en kun je weggooien. Breng de gezeefde fond opnieuw aan de kook en laat op hoog vuur koken tot er nog 1/3 over is, zo’n 125 ml. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Stap 4: Voeg 250 ml slagroom toe en laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Test de roomsaus met een lepel. Als de saus in een lint van de lepel afloopt, heeft hij de juiste dikte. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Variant: champignonroomsaus
Stap 1: Verhit 25 gram boter in een steelpan. Halveer 2 tenen knoflook in de lengte en verwijder  indien nodig de groene kern. Voeg als de boter heet genoeg is en gestopt is met bruisen, de knoflook en 250 gram voorgesneden soepgroenten toe. Bak omscheppend 3 minuten op laag vuur.
Stap 2: Voeg 1 pot paddenstoelenfond (380 ml) toe  en breng het aan de kook. Zet als het kookt direct het vuur laag. Laat de smaak van de groenten op laag vuur 20 minuten in de fond trekken.
Stap 3: Terwijl de roomsaus inkookt, heb je tijd om de paddenstoelen of champignons schoon te maken. Voor deze champignonroomsaus gebruiken we kastanjechampignons. Veeg 250 gram kastanjechampignons schoon met een stukje keukenpapier of een speciaal borsteltje. Snijd ze in vieren. Verhit een grote koekenpan en voeg 25 gram boter toe. Bak de champignons 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg 3 eetlepels medium sherry toe. Zet het vuur dan hoog en laat het vocht in ongeveer 3 minuten verdampen. Schenk de roomsaus erbij en voeg naar smaak peper en zout toe. Warm de champignonroomsaus nog twee minuten door.

Bekijk de video en probeer zelf dit heerlijke roomsaus-recept en de variant champignonroomsaus eens uit. Eet smakelijk!