Hartige oliebollen

Receptvideo

- 01:20 min.

Wil je eens een verrassende oliebolvariant op tafel zetten? Bekijk dan deze receptvideo van hartige oliebollen en ga aan de slag. Oliebollen maken is een oer-Hollandse traditie. Er zijn veel varianten, zoals deze met Parmezaanse kaas. In deze video vind je handige icoontjes zoals een thermometer of kookwekker. Zo zie je in één oogopslag op welke temperatuur en hoelang je de oliebollen moet frituren.

Recept voor hartige oliebollen:

Stap 1: Zeef 250 gram bloem met de inhoud van een half zakje gist boven een beslagkom. Voeg 100 ml lauwwarme melk, 120 ml bier en 1 losgeklopt ei toe. Meng met een garde, spatel of mixer met deeghaken tot een glad beslag. Doe er 80 gram geraspte Parmezaanse kaas en een beetje zout bij. Leg een schone, warme, vochtige theedoek over de kom en laat 1 uur buiten de koelkast rijzen.

Stap 2: Verhit frituurolie in een pan tot 180 °C. Je kunt zonnebloemolie of arachideolie gebruiken. De pan mag tot maximaal de helft met olie zijn gevuld anders kan hij overstromen. Doop twee eetlepels in de hete olie, schep hoopjes beslag uit de kom en laat deze voorzichtig in de olie zakken.

Stap 3: Bak de oliebollen in porties. Keer ze zodra één kant bruin is. Dit duurt circa 2 minuten. Schep de oliebollen met een schuine spaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de oliebollen met geraspte Parmezaanse kaas en serveer ze op een bord of in een schaal.

Bekijk de receptvideo en probeer zelf eens heerlijke, hartige oliebollen te maken. Eet smakelijk!