Oliebollen bakken

Kookles

- 04:48 min.

Wil je leren oliebollen bakken? Bekijk dan deze video van Allerhande. Ook laat de kok zien hoe je gevulde oliebollen maakt. De kok adviseert om voor het bakken een raam open te zetten en een theedoek om het hoofd te binden. De geur van oliebollen trekt overal in en blijft lang hangen. 

Oliebollen bakken


Stap 1: Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk de gist en suiker in een schaaltje. De kok waarschuwt dat het gistmengsel echt moet schuimen, anders rijst het beslag niet goed. Zeef de bloem.


Stap 2: Klop het ei los en maak een kuiltje in de bloem. Schenk daarin het gistmengsel, de rest van de melk, het losgeklopte ei en een mestpunt zout. Roer dit met de garde tot een glad beslag.


Stap 3: Dek de kom af met een schone, vochtige, warme theedoek en laat het beslag een uur rijzen.


Stap 4: Verhit zonnebloemolie tot 180 graden Celsius. Schep met twee ingevette lepels hoopjes beslag uit de kom, laat deze in de olie zakken. Niet meer dan vier oliebollen bakken tegelijk en bak ze niet te groot.

Gevulde oliebollen
Stap 1 en 2 zijn gelijk aan het basisrecept Oliebollen bakken. In stap drie schil je een appel en snijd je deze in kleine blokjes. Rasp de schil van een sinaasappel. Doe de appel, schil, rozijnen, krenten en sukade in een kom en voeg daarbij 1 eetlepel bloem. Schenk het beslag erbij en meng het tot een geheel. De gevulde oliebollen bakken in de olie en bestrooi met poedersuiker.