Hoe dek je echt een tafel?

Allerhande kids

- 02:23 min.

In deze video leer je van Ties en Kelis hoe je de tafel dekken moet, precies zoals ze dat in een restaurant doen. Je kunt daarvoor placemats gebruiken of een tafelkleed. Of allebei!

Borden eerst
We beginnen met de borden. Voor ieder gerecht heb je een ander bord nodig. Voor het hoofdgerecht het grote bord, voor het voorgerecht het kleine bord en voor de soep of de pasta een diep bord of een kom.

Bestek
Dan het bestek. De vorken liggen altijd links. De grote vork voor het hoofdgerecht ligt aan de binnenkant. De kleine vork voor het voorgerecht ligt aan de buitenkant. De messen liggen rechts. Ook hier hoort het grote mes aan de binnenkant en het kleine mes aan de buitenkant. Daar tussenin komt de soeplepel te liggen. De lepel voor het toetje ligt boven de borden.

Servetten
En nu de servetten. Vouw ze dubbel en leg ze onder de messen. Daarna komen de glazen. Het limonadeglas zet je boven de messen en het waterglas daar schuin boven. Voor volwassenen vervang je het limonadeglas voor het witte wijnglas. Hierboven komt het rode wijnglas.

Glitters
Nu kun je de hele tafel dekken op dezelfde manier. Voor het versieren van de tafel zijn geen regels. Zet dus de kaarsen neer waar je wilt, maak menukaarten en maak de gedekte tafel mooi met bijvoorbeeld glittertjes.

Zo moet je dus de tafel dekken. Eet smakelijk!