Limburgs zuurvlees

Overige video's

- 06:09 min.

In het programma Hollandse klassieker gaat Allerhande op zoek naar het verhaal achter een authentiek Hollands gerecht. In deze aflevering is dat Limburgs zuurvlees (zoervleis). 

We gaan op bezoek bij fruitteler Wim. Hij vertelt Ico hoe appelstroop wordt gemaakt. De elstar appel geeft de lekkerste appelstroop: namelijk friszuur, vindt Wim.

Cafe Sjiek
Ico vervolgt zijn weg door het Limburgs landschap alwaar hij arriveert in Maastricht. Hij bezoekt daar Robin Berben; chef-kok en eigenaar van Cafe Sjiek. Robin vertelt Allerhande het verhaal achter het authentieke zoervleis. 

Wil je zelf aan de slag met het recept voor zoervleis en ben je op zoek naar kookhulp? Volg dan deze stappen en eet smakelijk!

Snijd 500 gram rib-runderlappen in blokjes van 3 centimeter en doe ze in een kom. Voeg 300 milliliter water met 300 milliliter azijn, 3 laurierblaadjes en 2 kruidnagels toe. Breng de marinade op smaak met peper en zout. Laat het 24 uur afgedekt marineren in de koelkast.

Schep het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade, deze wordt later weer gebruikt. Verhit 20 gram boter en bak het vlees in enkele minuten rondom bruin. Blus het vlees af door de marinade erover te gieten.

Snijd 2 uien in grove stukken. Bak ze in een koekenpan in 10 gram boter goudbruin en voeg ze toe aan het vlees. Laat het vlees in de marinade ongeveer 2 uur afgedekt sudderen op laag vuur. Schep het schuim er regelmatig af.

Verkruimel 3 plakken ontbijtkoek boven de pan. Voeg toe aan het gare vlees om de saus te binden. Roer de stukjes goed door de marinade, tot een gladde saus ontstaat. 

Tip: Als je de ontbijtkoek van te voren vochtig maakt met een beetje water, zal de saus sneller binden.

Voeg 3 eetlepels appelstroop toe en roer door de saus. Breng op smaak met (versgemalen) peper en zout. Voeg eventueel nog wat stroop toe. 

Zoervleis wordt traditioneel geserveerd met appelmoes, (zelfgemaakte) frites en mayonaise.