Moussaka

Receptvideo

- 04:54 min.

Op zoek naar een recept voor Griekse moussaka? Bekijk deze video en zie hoe je moussaka maakt.

Moussaka maken:
Smelt 50 gram boter in een steelpan. Voeg 50 gram bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 minuten.

Bechamelsaus
Verwarm 500 milliliter melk in een steelpan.
Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg 1 laurierblaadje en 1 theelepel zout toe en laat 5 minuten op laag vuur koken. Klop ondertussen 2 eieren los.
Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal van 25 bij 25 centimeter in met olie of boter. Snijd 2 tenen knoflook fijn en snipper 1 ui. Smelt 25 gram boter en fruit de knoflook en ui 1 minuut. Voeg 400 gram rundergehakt, een laurierblaadje, 2 theelepels kaneel en 2 theelepels nootmuskaat toe. Bak in 8 minuten bruin.
Voeg 720 gram passata di pomodoro en 1 theelepel zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 minuten koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig.

Aubergine snijden
Schil ondertussen 3 grote kruimige aardappelen en snijd in plakken van een halve centimeter. Kook in water met zout in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
Verwijder ondertussen de kroontjes van 2 aubergines. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 centimeter.

Bak de aubergine in hete olie in delen goudbruin. Dat duurt 5 minuten per deel, keer de plakken halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verdeel de aubergine over de ovenschaal. Leg hierop de aardappel en schenk de gehaktsaus en de bechamelsaus erover. Bak in ongeveer 50 minuten in de oven goudbruin.

Zo maak je moussaka. Eet smakelijk!