Bossche bollen

Receptvideo

- 03:40 min.

Wie is er niet dol op op een Hollandse lekkernij? Ga aan de slag met dit heerlijke recept voor bossche bollen.

Bossche bollen maken:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd 75 gram boter in blokjes en hak 200 gram pure chocolade in stukjes. Breng in een pan met een dikke bodem 150 milliliter water met de boter en een mespunt zout aan de kook. Laat de boter smelten. Voeg zodra de boter gesmolten is 100 gram bloem toe en roer met een houten pollepel tot een deegbal ontstaat. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.

Soezen
Roer 3 eieren één voor één door het deeg. Blijf roeren tot een stevig en glanzend deeg ontstaat. Schep met een natte lepel 8 bergjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd 5 centimeter ruimte tussen de bergjes. Bak de soezen in het midden van de oven ongeveer 25 tot 30 minuten gaar en luchtig. Open de oven tussentijds niet, om inzakken te voorkomen. Neem uit de oven. Draai de hete soezen voorzichtig om met een theedoek en prik met een mesje een gaatje van 1 centimeter in de bodems. Zet ze op de kop terug op de bakplaat in de oven. Zet de oven uit en laat nog 5 min. uitdrogen. Laat ze vervolgens 10 min. buiten de oven afkoelen.

Vulling
Klop in een kom 300 milliliter slagroom met 1 zakje vanillesuiker en 4 gram slagroomversteviger stijf. Schep de slagroom in een spuitzak met een lang spuitmondje. Vul de soezen via de gaatjes met de slagroom. Verwarm 75 milliliter slagroom zachtjes met de chocolade tot de chocolade is gesmolten. Bestrijk de soezen met het chocoladeglazuur en laat hard worden. Zo maak je Bossche bollen.