Quiche lorraine maken

Kookles

- 07:57 min.

Wil je vanavond een échte Franse klassieker op tafel zetten? Met dit recept voor een heerlijke hartige taart met spek gaat dat zeker lukken.

Quiche lorraine maken:
Snijd 125 gram koude boter in blokjes en meng met 250 gram bloem. Kneed met 1 ei, 1 tl zout en 1 tl ijskoud water zo kort mogelijk tot een soepel deeg. Laat het deeg in vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 30 cm die overal even dik is. Veeg de overtollige bloem eraf. Vet de quichevorm (Ø 26 cm) en in bestuif met bloem. Bekleed de vorm met het deeg. Druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.

Spek uitbakken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd 200 gram gerookt ontbijtspek in kleine blokjes. Verhit 0.5 tl olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit. Meng in een kom 4 eieren, 150 ml melk, 250 gram crème fraîche en 120 gram geraspte gruyere kaas en breng op smaak met peper en 1 mespunt nootmuskaat. Schenk in de quichevorm. Verdeel de spekjes erover. Bak de quiche ca. 40 min. in het midden van de oven. Zo maak je een quiche lorraine.

Van tevoren bereiden
Je kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Verwarm voor het serveren ca. 15 min. in de oven op 160 °C of serveer koud.