Zoete bliksem met appel en spek

Receptvideo

- 02:29 min.

Hete bliksem is een oud-Hollandse stamppot. Lekker fris met zoete appels en ook erg geschikt voor als je op de centen wilt letten en kiest voor budgetkoken.

Droogstomen
Schil 500 gram kruimige en 500 gram zoete aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een ruime pan water met zout. Breng het aan de kook en kook in 15 minuten gaar. Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en laat van het vuur af met de deksel op de pan droogstomen.

Stoof de appels
Schil ondertussen 2 friszoete appels. Snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd 2 uien in halve ringen. Verhit 50 gram boter in een ruime koekenpan en stoof hierin de appel en ui 10 minuten op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Snijd ondertussen 250 gram gerookt ontbijtspek in de lengte in 8 plakjes.

Serveer met gegrilde speklapjes
Verhit een grillpan zonder olie of boter en gril de speklapjes 5 minuten. Keer ze halverwege. Doe de gestoofde appel en ui bij de aardappelen en stamp met een pureestamper tot grove puree. Breng op smaak met 1 eetlepel grove mosterd en flink wat peper en eventueel zout. Serveer met de gegrilde speklapjes. Zo maak je zoete bliksem met appel en spek.