Gegratineerde oesters

Receptvideo

- 02:06 min.

Gratineren is een klassieke manier om oesters te bereiden. Lekker met een krokantje van pittige pepperoni en knoflook.

Krokant gebakken pepperoni
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd 1 teen knoflook, 5 gram platte peterselie en 3 plakjes pepperoni fijn. Verhit 10 gram boter in een koekenpan en bak de pepperoni krokant. Voeg de knoflook en peterselie toe en verwarm nog 1 minuut. Neem de pan van het vuur en meng er 25 gram panko door.

Oestermes
Vorm van aluminiumfolie 12 platte proppen en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Open 12 oesters. Leg telkens een oester met de bolle kant naar beneden in een theedoek. Houd de vlakke kant boven en het scharnier naar je toe. Zorg dat het oestermes tussendoor schoon blijft van gruis. Steek het oestermes uit de doos in het scharnier en wrik rustig open. Snijd daarna de sluitspier los door met het mes langs de vlakke kant te schrapen.

In de oven
Open de schelp en verwijder eventueel gruis. Snijd de oester aan de onderkant van de schelp los. Laat maximaal een halve eetlepel vocht in de schelp zitten. Leg elke oester op een prop aluminiumfolie, zodat ze niet kantelen en goed blijven liggen. Verdeel het pepperonikruim over de oesters en bak ongeveer 6 minuten in de oven.

Met citroen
Snijd 2 citroenen in partjes. Leg de oesters op een grote schaal en leg de citroenpartjes ertussen. Zo maak je gegratineerde oesters.