Gegratineerde spruitenstamppot

Receptvideo

- 02:00 min.

Heerlijk romige stamppot dankzij de oerkaas en de knolselderij. Zelfs als je niet van spruiten houdt, moet je dit recept gewoon eens proberen.

Spruiten
Gegratineerde spruitenstamppot. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil 500 gram iets kruimige aardappelen en 500 gram knolselderij en snijd in gelijke stukken. Kook samen in een ruime pan water met zout in 20 minuten gaar. Maak ondertussen 700 gram spruiten schoon, halveer ze en stoom in een stoommand of stoompan in 6 minuten beetgaar.

Puree maken
Rasp ondertussen 100 gram oerkaas 50+ en snijd 1 teen knoflook fijn. Snijd 100 gram chorizo pamplona in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de chorizo in 4 minuten krokant. Voeg de knoflook en 3 theelepels gemalen laurier toe en bak 2 minuten mee op laag vuur. Giet de aardappelen en knolselderij af en doe terug in de pan. Voeg de spruiten, 25 gram boter, 100 milliliter melk en de chorizo toe en stamp tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de stamppot over de ovenschaal.

Gegratineerd
Meng de kaas met 50 gram broodkruim en strooi over de stamppot. Bak ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot de kaas goudbruin is. Zo maak je gegratineerde ovenstamppot.