Breekbroodrozet met fondue vacherin mont d’or

Receptvideo

- 03:25 min.

Het deeg en de ronde Franse kaas gaan samen de oven in en komen er als ideaal stel uit. Breken, dippen en genieten maar.

Brooddeeg
Verwarm 300 milliliter melk tot lauwwarm. Doe 500 gram bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Schenk hier de helft van de melk in. Voeg 7 gram gist, een halve eetlepel suiker en 1 eetlepel olijfolie toe aan de melk in het kuiltje en strooi een halve eetlepel zout over de bloem. Roer het melkmengsel vanuit het midden met een vork door de bloem. Voeg als de melk is vermengd de rest van de melk toe en roer weer door met de vork.

Laten rijzen
Bestuif je werkblad en handen met wat bloem. Neem het mengsel uit de kom en kneed tot een elastisch deeg. Bestuif de kom met wat bloem. Leg het deeg erin, dek af met vershoudfolie en laat rijzen op een warme en tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 1 uur.

Rozet maken
Ris de naaldjes van 15 gram rozemarijn, snijd de naaldjes fijn en houd 1 theelepel ervan apart. Kneed snel de lucht uit het deeg en kneed snel de rozemarijn en 75 gram gedroogde cranberry’s erdoor. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en rol er 12 bolletjes van. Zet de deksel van de kaasdoos, dus zonder de kaas in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de kaas apart. Druk de deegballetjes tegen elkaar aan om het doosje heen. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg op een droge, warme plek nog 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Kaasfondue
Verwijder de vershoudfolie van het deeg. Snijd met een mes de bolletjes naast elkaar in, maar niet los. Splits 1 ei, klop de dooier los en bestrijk het deeg ermee. Leg het doosje met de kaas op de plaats van de deksel en bak het brood en de kaas in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat 10 minuten afkoelen. Snijd de kaas in en garneer met de rest van de rozemarijn. Zo maak je breekbroodrozet met fondue vacherin mont d’or.