Alain Caron - kip met mosterd-gembersaus

Allerhande kookt met...

- 04:36 min.

In deze video kookt Allerhande met de bekende (sterren)kok Alain Caron. Hij laat je zien hoe je een heerlijk Frans recept maakt: kip met mosterd-gembersaus, pilav rijst en gestoofde prei.

Kip braden
Snijd 1 Franse scharrelkip in ca. 12 stukken. Verhit 50 gram boter in een ruime pan tot het niet meer bruist. Doe de stukken kip in de pan en braad rondom in 5 min. goudbruin. Schenk 100 ml wijn bij de kip (glaceren). Voeg dan 6 cm gember, 3 stengels sereh, 3 tenen knoflook en 1 bouquet garni toe. Verkruimel 1 bouillontablet erboven. Voeg 150 ml water toe en laat 5 min. op laag vuur koken. Voeg 300 ml slagroom toe en leg de deksel op de pan. Laat de kip in ca. 15 min. gaar worden.

Prei aan de kook
Snijd de onderkant van 4 preien en verwijder de buitenste bladeren. Spoel de preien schoon en snijd het witte gedeelte in stukken van 8 cm. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt 35 gram boter in een ruime pan waar de prei naast elkaar in past. Leg de prei in de pan en bestrooi met peper en zout naar smaak. Schud de pan zodat de prei helemaal met boter bedekt is. Voeg 150 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en leg een passend stuk bakpapier direct op de prei. Laat de prei in ca. 30 min. gaar stoven. Keer regelmatig. TIP: Voeg extra water toe als het te droog wordt.

Bouquet garni
Verhit de rest van de boter in een ovenvaste pan en fruit 2 uien zachtjes tot het glazig is. Roer 400 g witte rijst erdoor tot de korrels mooi glimmen en glanzen. Schenk er de rest van het water bij. Voeg het andere bouquet garni en peper en zout naar smaak toe. Leg de deksel op de pan en kook de rijst in het midden van de oven in ca. 20 min. gaar.

Saus en verse kruiden
Neem de kip uit de pan. Laat de saus ca. 5 min. inkoken tot een yoghurtdikte. Roer van het vuur 2 el Dijon mosterd erdoor. Schenk de saus door een zeef en doe de kip en de saus weer terug in de pan. Serveer de kip met de rijst en de prei. Lekker met een paar blaadjes dragon, platte peterselie en een paar sprietjes bieslook.