Nadia en Merijn - koshari met dukkah

Allerhande kookt met...

- 07:00 min.

In deze video kookt Allerhande met Nadia Zerouali en Merijn Tol: bekend van hun boeken over de Arabische keuken. Het geheim van dit Egytische streetfoodgerecht? De donkerbruin gebakken ui.

Smaakexplosie van ui
Laat 100 g gedroogde kikkererwten 1 nacht weken in water. Kook de kikkererwten in ruim water in 45 min. gaar. Snijd 6 grote uien in halve ringen. Verhit ondertussen 3 el olie in een koekenpan en bak tweederde van de ui al omscheppend in 35 min. donkerbruin. Breng eventueel op smaak met zout. Laat uitlekken op keukenpapier.

Tomatensaus
Verhit ondertussen de rest van de olie in een pan en bak de rest van de ui op laag vuur in 10 min. glazig. Voeg de tomaten toe (en eventueel wat zout), plet ze en laat op laag vuur in 30 min. inkoken tot een dikke saus.

Rijst, linzen en vermicelli
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de vermicelli in 3 min. lichtbruin. Laat afkoelen op een bord. Doe de rijst en linzen in een pan met dikke bodem en zet onder water (tot 1 cm erboven). Voeg de boter en wat zout toe. Breng aan de kook, roer door en laat afgedekt op laag vuur 20 min. koken. Voeg de laatste 5 min. de vermicelli toe en eventueel wat gekookt water als het te droog wordt. Laat van het vuur af even droogstomen en schep om.

Bestrooi met dukkah
Stamp de knoflook met wat grof (zee)zout fijn in een vijzel. Voeg het komijnzaad en de chiliflakes toe en stamp goed. Pers de limoen uit en voeg het sap toe. Doe in een schaaltje en roer er 6 el van de tomatensaus door. Giet de kikkererwten af en meng door de rijst. Verdeel het kikkererwt-rijstmengsel, de pittige knoflookpasta, wat tomatensaus en de gebakken uien over de borden. Bestrooi de koshari op het laatst royaal met dukkah. Serveer de rest van de tomatensaus er apart bij.