Stoofvlees met Trappist en specerijen

Receptvideo

- 02:54 min.

In bier gegaard rundvlees en hutspot samen in een ovenschotel. Als je daar niet warm van wordt op een koude avond…

Vlees
Verwarm de oven voor op 140 graden. Snijd 1,2 kilo rib-runderlappen in stukjes en bestrooi met 2 eetlepels bloem, peper en zout. Verhit 50 gram boter in de braadpan. Braad het vlees op middelhoog vuur in 4 minuten rondom bruin.

Bier
Voeg 660 milliliter bier, 2 eetlepels appelstroop, 1 eetlepel 5 spices en 1 runderbouillontablet toe. Zet het vlees met de deksel op de pan in de oven en laat ongeveer 4 uur garen. Neem het laatste uur de deksel van de pan, zodat het vocht kan verdampen. Schep regelmatig om. Zet de pan op middelhoog vuur op het fornuis en laat het vocht verder inkoken tot een dikkere saus.

Hutspot
Schil ondertussen anderhalve kilo aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe met 800 gram hutspotgroenten in een ruime pan water met zout. Kook in 20 minuten gaar. Giet af en doe alles terug in de pan. Voeg 50 gram boter toe en mix met een mixer tot een gladde hutspot. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat iets afkoelen.

In de oven
Schep het stoofvlees in de braadslee of ovenschaal en bedek met twee derde van de hutspot. Schep ook eventuele grotere stukken ui hierbij. Zo voorkom je dat een stuk ui straks de spuitmond van de spuitzak blokkeert. Doe de rest van de hutspot in de spuitzak en spuit hiermee toefjes op de ovenschotel. Zet de oven op 180 graden. Bak de schotel ongeveer 25 minuten tot hij goudbruin kleurt. Zo maak je stoofvlees met bier en specerijen.