Vegan gevulde speculaas

Receptvideo

- 00:55 min.

Dol op gevuld speculaas, maar eet je liever glutenvrij? Surprise!

Speculaasdeeg maken
Verwarm de oven voor op 180 °C.  Meng 150 g palmsuiker met 125 g kokosolie en 3 g zout. Meng 250 g teff meergranenontbijt, 5 g bakpoeder en 10 g speculaaskruiden erdoor. Roer met 150 g water tot een samenhangend deeg. Kneed tot een platte bal en wikkel in vershoudfolie. Laat 1 uur rusten in de koelkast.

Amandelspijs maken
Rasp voor de amandelspijs de gele schil van 1 citroen. Maal 190 g garneeramandelen, 100 g kristalsuiker, 71 g witte bonen en citroenrasp in de keukenmachine tot een dikke pasta. Vorm tot een platte bal en wikkel in vershoudfolie. Laat 1 uur rusten in de koelkast.

Gevuld speculaas
Knip uit bakpapier twee cirkels ter grootte van een springvorm van ø 20 cm. Leg een stuk bakpapier op de bodem van de gesloten springvorm en druk de helft van het speculaasdeeg goed op de bodem. Maak hierbij een opstaande rand van 2 cm. Verdeel de amandelspijs erover. Druk de rest van het speculaasdeeg op het andere stuk bakpapier. Til met behulp van het papier het deeg op de amandelspijs met het bakpapier naar boven. Verwijder het bakpapier en druk goed aan. Versier de bovenkant met 20 losse garneeramandelen en bak de gevulde speculaas 30 min. in het midden van de oven.

TIP De palmsuiker kun je vervangen door lichte basterdsuiker of door kokosbloesemsuiker.