Banoffee cake

Receptvideo

- 00:57 min.

Voor een prachtig kerstdessert als dit houdt iedereen graag wat ruimte over! En… je oven hoeft er niet eens voor aan!

Gekarameliseerde pecannoten
Rooster 115 g pecannoten 3 min. in een koekenpan zonder boter of olie. Voeg 50 g kristalsuiker toe en roer totdat de suiker is gekaramelliseerd rond de noten. Laat afkoelen op bakpapier.

Gelatine en slagroom
Week 4 blaadjes gelatine 10 min. in water. Klop ondertussen 250 ml slagroom met 24 g  vanillesuiker tot deze lobbig is (dik, maar niet stijf). Meng 125 g crème fraîche erdoor.

Banaan + coffee = banoffee
Pureer 5 rijpe bananen in de keukenmachine. Verhit 50 ml water tegen de kook aan en los 2 espressosticks hierin op. Knijp de gelatine uit en los op in de koffie. Klop de bananenpuree en de gelatinekoffie door het slagroommengsel.

Cake in de koelkast
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Snijd een marmercake in plakken van een ½ cm. Bekleed hiermee de bodem en zijkanten van de cakevorm. Houd 4 plakken achter. Schenk de helft van het bananen-room-mengsel in de vorm. Hak de gekaramelliseerde noten grof en strooi in de vorm. Schenk de rest van de bananenroom erover. Dek af met de rest van de cakeplakken. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Karamel van gecondenseerde melk
Zet ondertussen een blikje gecondenseerde melk ongeopend in een pan, schenk er water bij tot het blikje onder staat en kook in 2½ uur tot karamel. Voeg water toe als het blikje niet meer onder staat. Laat minimaal 1 uur afkoelen.

Cake versieren
Neem de cake uit de koelkast en stort op een grote, platte schaal. Verwijder het bakpapier. Open het blikje gecondenseerde melk en verdeel de daarin ontstane karamel over de cake. Leg 600 gr maltesers in schuine rijen op de cake. Zorg dat er tussen elke rij ca. 1 ½ cm ruimte zit zodat er later nog een rij maltesers tussen past. Bestrooi de rijen met poedersuiker. Leg daarna in alle open ruimten de rest van de maltesers.