Boerenkoolcake met worst en amandelen

Leuk & snel

- 00:32 min.

Fan van stamppot? Dan word jij helemaal wild van deze cake van boerenkool en rookworst. De combi met amandelen maakt ‘m nóg lekkerder. Aardappelen-groente-vlees anno 2018.

LUNCH – 10 PORTIES – 35 MIN. + 35 MIN. OVENTIJD

INGREDIËNTEN
1 kg stamppotaardappelen (zak 2,5 kg)
300 g boerenkool gesneden (zak)
1 rol vers bladerdeeg (koelvers, pak 270 g)
50 ml halfvolle melk
75 g amandelen
100 g amandelmeel
2 Gelderse rookworsten magnetron (à 100 g, Unox)
3 el mosterd
cakevorm (25 cm)
bakpapier
deegroller
pureestamper

Aardappelen en boerenkool koken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en breng ze met water en eventueel zout aan de kook. Zet het vuur laag en voeg na 20 min. de boerenkool toe aan de pan. Laat 5 min. meekoken.

Cakevorm bekleden met bladerdeeg
Bekleed ondertussen de cakevorm met bakpapier. Rol het bladerdeeg met de deegroller iets uit tot een lap van 30 x 40 cm. Bekleed de cakevorm met het deeg. Laat de zijkanten over de rand hangen, zodat je ze straks over de vulling kunt vouwen.

Stamppot bereiden
Verwarm de melk in een steelpan. Giet de aardappelen af en stamp fijn met de pureestamper. Voeg de melk toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Hak de amandelen grof. Roer het amandelmeel en de amandelen door de stamppot.

Cake bakken
Verdeel de helft van de stamppot over de cakevorm. Leg in het midden in de lengte de 2 rookworsten achter elkaar. Snijd ze eventueel iets bij. Verdeel de rest van de stamppot erover en vouw het bladerdeeg dicht. Laat de bovenkant goed overlappen, want het deeg krimpt iets tijdens het bakken. Snijd overtollig deeg weg. Gebruik dit eventueel om de bovenkant goed af te dekken. Laat de boerenkoolcake in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar worden. Snijd de ‘cake’ in plakken en serveer met de mosterd apart erbij.