Asperges met ham, ei en boter

Receptvideo

- 00:28 min.

Dit recept voor asperges met ham, ei en botersaus is heerlijk bij een brunch of diner. Helemaal gemaakt met verse ingrediënten, dit gerecht blijft een klassieker!

Asperges schillen en koken
Snijd de onderste houtachtige 2 cm van 1,5 kg witte asperges en schil ze. Leg de schillen en de onderkanten in een ruime pan (geen aspergepan), leg er een gevouwen schone theedoek op ter grootte van de pan. Leg de asperges op de theedoek. Voeg water met 1 tl zout toe tot de asperges net onderstaan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook de asperges 3 min. Zet het vuur uit. Laat 25 min. afgedekt staan. Neem ze met een schuimspaan uit de pan. Bewaar het kookvocht.

Aspergesaus maken
Kook ondertussen 4 middelgrote eieren in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze. Kook 500 g krieltjes 15 min. in water met eventueel zout. Halveer voor het koken grote exemplaren. Snijd een 12,5 g bieslook en 12,5 g platte peterselie fijn. Smelt 100 g ongezouten roomboter met 6 el kookvocht op laag vuur. Voeg de bieslook en peterselie toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.

Asperges met ham, ei en boter serveren
Verdeel de asperges over de borden en leg er 300 g flinterdunne gegrilde beenham in roosjes op. Snijd de eieren in stukjes en verdeel over de ham. Schep de saus erover en serveer met de krieltjes.

Let op: gebruik een zo wit mogelijke theedoek die is gewassen zonder wasverzachter en bij voorkeur met een geurloos wasmiddel.