Ossenstaartsoep

Receptvideo

- 00:52 min.

Wil je écht indruk maken dit jaar tijdens kerstdiner? Maak dan als voorgerecht klassieke ossenstaartsoep! Zelf bouillon maken – dus heb wel even geduld – en verder is deze soep helemaal niet moeilijk! Neem de tijd en jij maakt het lekkerste kerstvoorgerecht (of tussengerecht) van het hele kerstmenu. Dusseh, om de tijd te doden: kerstfilm kijken dan maar?

Ossenstaart bakken
Bestrooi 1 kilo ossenstaart met peper en zout. Verhit 1 el olie in een soeppan en bak de ossenstaart op middelhoog vuur in 10 min. rondom bruin. Snijd ondertussen 1 winterpeen in stukken. Maak vier inkepingen in 1 ui en steek er 4 kruidnagels in. Snijd 1 prei in stukken van 2 cm en was de prei. Neem de ossenstaart uit de pan.

Bouillon maken
Halveer 2 tenen knoflook. Bak de peen, ui, prei, knoflook, 2 laurierblaadjes en 6 takjes verse tijm 10 min. in het bakvet van de ossenstaart op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg de ossenstaart, 1,5 liter runderbouillon en 100 ml madeira toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe de deksel schuin op de pan. Laat de soep 4 uur trekken. Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim en vet van de soep.

Ossenstaartsoep maken
Neem het vlees uit de pan. Schenk de soep door een zeef, vang de bouillon op in een andere pan. Maak een schone theedoek nat, leg in de zeef en schenk de bouillon er nog een keer door. Pluk het ossenstaartvlees van de botten. Gooi de taaie stukjes vet en bindweefsel weg. Doe de stukjes vlees terug in de soep. Breng de soep tegen de kook aan. Snijd de peterselie grof. Schep de soep in diepe borden, bestrooi met 15 g peterselie en serveer.

TIP Je kunt de ossenstaartsoep 3 dagen van tevoren maken, of nog langer als je de soep invriest. Voeg de peterselie altijd pas vlak voor serveren toe.