Spruitjes koken

Receptvideo

- 00:33 min.

Spruitjes koken… Aan het einde van deze how-to video weet jij precies hoe je spruitjes moet schoonmaken, hoe lang je spruitjes moet koken. Beetgaar en boterzacht.

INGREDIËNTEN
½ tl zout
700 g spruiten (ongeschoond)

Spruitjes schoonmaken
Breng een ruime pan met water en het zout aan de kook. Snijd ondertussen de harde uiteinden van de spruiten en verwijder de buitenste blaadjes die er niet mooi uitzien. Doe de spruiten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water.

Spruitjes beetgaar koken
Voeg de spruiten toe zodra het water kookt. Kook de spruiten in 6 min. beetgaar (om bijvoorbeeld nog verder te verwerken) of in 9 min. zacht.

Hoe weet je of de spruitjes gaar zijn?
Prik met een vork om de gaarheid te controleren. Giet af. Serveer direct, verwerk verder of spoel de spruiten af onder koud stromend water, zodat ze niet doorgaren. 

TIP: de kooktijd van spruiten hangt af van de grootte. Kleine spruiten? Kook de spruiten dan 2-3 min. voor beetgaar en 5 min voor zacht.

Bereidingstip:
Na het afgieten garen de spruiten nog een beetje door. Je kunt er ook voor kiezen om de gekookte spruiten onder koud stromend water te spoelen. Dan stopt het kookproces en blijven de spruiten knapperig en mooi groen.

Combinatietip:
Eet gekookte spruiten klassiek met aardappelen en vlees of in een vegetarisch gerecht, gebruik ze in een salade, quiche of beleg er een plaattaart mee.