Gezond zoet pompoenbrood

Leuk & snel

- 00:32 min.

Pompoencake: dat is nog eens een fancy broodtrommel snack! Van pompoen, dadels, amandelpasta en koek- en speculaaskruiden maak je een lekker zoet brood. Als dat geen hit bij de kids wordt? Besmeren met zuivelspread en klaar is cake!

INGREDIËNTEN
400 g pompoenstukjes (zak)
170 g dadels zonder pit (zak 500 g, AH Biologisch)
3 eieren
75 ml zonnebloemolie
2 tl appelciderazijn
2 el amandelpasta (potje 170 g)
220 g volkorentarwemeel
16 g bakpoeder
1½ tl koek-en speculaaskruiden
¼ tl zout
25 g pompoenpitten
200 g zuivelspread light

Keukenspullen
staafmixer
cakevorm
bakpapier
satéprikker

Pompoen roosteren
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de pompoenstukjes in ca. 20 min. zacht en gaar. Laat 5 min. afkoelen en maal de pompoenstukjes, dadels, eieren, olie, azijn en amandelpasta met de staafmixer tot een puree. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C.

Cakebeslag maken
Meng in een tweede kom het meel met de bakpoeder, koekkruiden en het zout. Roer het meelmengsel door het pompoenmengsel tot een samenhangend geheel.

Pompoencake bakken
Bekleed de cakevorm met bakpapier. Schep het beslag in de vorm. Bestrooi met de pompoenpitten. Zet de cake ca. 40 min. in het midden van de oven. Als de satéprikker er schoon en droog uitkomt, is de cake gaar. Laat helemaal afkoelen en besmeer de bovenkant van de cake met de zuivelspread.

TIP
Je kunt de cake (zonder de zuivelspreadtopping) in een luchtdichte bak of zak tot 4 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer blijft hij 2 maanden goed. Snijd de cake dan in plakken en vries ze in met een bakpapiertje ertussen tegen het plakken.