Tuna-melt bitterballen

Leuk & snel

- 00:50 min.

Bitterballen, wie is er niet dol op? Wij zijn in ieder geval gek van de bruine fruitschaal tijdens de borrel! En dan vooral van deze nieuwkomers... Kaassoufflé- en rundvlees-bitterbal move-over. De nieuwe snack van 2021 wordt: tuna-melt bitterballen. Een soort kruising tussen tonijn-kroketjes en kaas-bitterballen. Gesmolten kaas, tonijn, een krokant jasje… Ja, je leest het al. Dit hapje moet je geproefd hebben!

INGREDIËNTEN
2 middelgrote rode uien
1 el olijfolie 
200 ml kokend water 
½ groentebouillonblokje
50 g roomboter
110 g tarwebloem
100 g roomkaas 
150 g geraspte cheddar
160 g tonijn op water (blik)
3 middelgroot eieren
130 g panko
2 liter frituurolie 
3 el mayonaise
2 el ketchup
2 tl sriracha  
4 el zoetzure augurkenblokjes 

KEUKENBENODIGDHEDEN
vershoudfolie
(oven)schaal ca. 25 x 15

Bitterbalen maken: de roux
Snijd de uien in halve ringen van ca. een ½ cm. Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de ui 6-7 min. op middelhoog vuur. lichtbruin. Verkruimel het bouillonblokje boven het kokende water en roer los. Laat afkoelen tot lauwwarm. Doe de boter bij de uien en laat smelten op laag vuur. Voeg 50 g bloem toe en laat in 3 min. gaar worden (roux). Roer regelmatig.  Zet het vuur middelhoog. Voeg al roerend met een houten lepel de bouillon in delen toe. Laat, als de bouillon is opgenomen, op laag vuur 3 min. zachtjes koken. Roer regelmatig. 

Kaas- en tonijnmengsel maken
Voeg vervolgens de roomkaas en de cheddar toe en laat al roerend smelten tot een egaal mengsel. Laat de tonijn uitlekken en roer een beetje los. Schep door de kaassaus. Zet het vuur uit. Je mag nog stukjes tonijn zien. Spreid het tonijn-kaasmengsel met een spatel uit over de (oven)schaal en dek af met vershoudfolie. Laat in ca. 30 min afkoelen en laat nog 1 uur in de koelkast opstijven.  

Tuna-melt bitterballen paneren
Doe de rest van de bloem in een diep bord. Klop de eieren los in een ander diep bord. Doe de panko in een derde diep bord. Maak van het mengsel met eventueel natte handen balletjes ter grootte van een walnoot en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Herhaal dit zodat je een dubbele paneerlaag hebt. 

Tuna-melt bitterballen frituren
Verhit de frituurolie tot 170 °C en frituur de tuna-melt bitterballen in delen ca. 2 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. 

Dip maken
Maak ondertussen een dip van de mayonaise, ketchup, sriracha en augurkjes. Serveer bij de ballen. 

TIP
Je kunt de tuna-melt bitterballen afgedekt in de vriezer bewaren. Bevroren frituur je ze 3-4 min.