Tajine van kip met gekonfijte citroen

Receptvideo

- 01:21 min.

Deze tajine van kip met gekonfijte citroen dankt zijn bijzondere smaak aan -je raadt het al- de gekonfijte citroen. Door citroenen in te wrijven met veel zout en ze daarna in een pot weg te zetten, verandert de structuur van de schil: die wordt zacht en de smaak wordt zoutig, met een vleugje bloemige citrus. 'Tajine' of 'tagine' is zowel de naam van het gerecht als van de pan waarin het traditioneel wordt gemaakt. Eet deze tajine met zacht, sponzig brood om ieder laatste beetje mee op te deppen. De volgende dag is dit gerecht alleen maar lekkerder, maak ‘m dus gerust de dag van tevoren en bewaar hem na het afkoelen afgedekt in de koelkast.

INGREDIËNTEN
2 uien 
6 trostomaten 
5 tenen knoflook 
1 kilo vastkokende aardappelen 
80 g gekonfijte citroenen (potje 110 g, Souq) 
1 bakje peterselie (15 g) 
3 el olijfolie 
600 g scharrelkipdijfilet 
2 tl gemalen gember 
2 tl gemalen kurkuma 
2 tl komijnzaad 

Keukenspullen
blokrasp 
tajine (of grote stoof-/braadpan)

Kiptajine voorbereiden
Rasp de uien en tomaten op een grove rasp. Rasp de knoflook op een fijne rasp. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van ca. 1 cm breed. Snijd de gekonfijte citroenen in flinterdunne plakjes en verwijder de pitjes. Snijd de peterselie, ook de steeltjes, fijn maar houd deze gescheiden.

Kiptajine: ingrediënten bakken
Verhit de olie in de tajine op middelhoog vuur. Fruit de ui ca. 8 min., schep regelmatig om. Bak de knoflook 1 min. mee. Snijd ondertussen de kippendijen in kwarten. Voeg de kip toe aan het ui-knoflookmengsel, bestrooi met zout, peper, gember, kurkuma en komijnzaad en bak ca. 5 min mee, onder af en toe omscheppen.

Kiptajine stoven
Voeg de geraspte tomaat, gekonfijte citroen, peterseliesteeltjes, plakjes aardappel en 200 ml water toe aan de kip. Laat op laag vuur ca. 30 min. stoven, tot de kip gaar is en de aardappel zacht. Schep de stoof om en bestrooi met het peterselieblad.

TIP Lekker met in stukken gescheurd stokbrood
TIP Geen tajine in huis? Je kunt dit gerecht ook prima maken met een stoofpan.