Tom kha kai soep

Receptvideo

- 01:26 min.

Thaise Tom Kha Kai betekent letterlijk 'kip-laos-soep' en wordt behalve laos en kip gemaakt van o.a. kokosmelk en limoenblad. Variaties op Tom Kha Kai bestaan ook. Zo is Tom Kha Koong in principe dezelfde soep, maar dan met garnalen. Tom Kha Kai dankt z’n typische smaak aan de combinatie van citroengras, kokos, limoen en kaffirlimoenblad. In plaats van oesterzwammen zijn shiitake ook erg lekker in deze soep. Door meer of juist minder rode peper toe te voegen kun je zelf bepalen hoe pittig je ‘m maakt.

INGREDIËNTEN
1 pot kippenbouillon (500 ml, Fundo) 
6 limoenblaadjes (doosje, diepvries) 
250 g kipfilet 
50 g verse laos (galanga) 
3 stengels citroengras 
2 sjalotten 
1 blik kokosmelk (400 ml, Fairtrade Original) 
1 ½ el vissaus (+ extra om op smaak te brengen) 
2 tl kokosbloesemsuiker 
1 rode peper (of meer naar wens) 
150 g oesterzwammen (of andere paddenstoelen naar keuze) 
½ bakje koriander (à 15 g) 
2 limoenen

Tom Kha Kai-bouillon starten
Breng een pan met de bouillon (zonder water) en de limoenblaadjes aan de kook. Snijd ondertussen de kipfilet in stukjes van 2 à 3 cm en voeg toe aan de bouillon.

Vulling snijden
Verwijder ondertussen de eventuele donkere en harde stukken van de laos en snijd de wortel in plakken van ca. een ½ cm. Je hebt hier een scherp mes voor nodig. Verwijder de harde onderkant en de buitenste blaadjes van de stengels citroengras en snijd in stukken van 4 cm dik. Snijd de sjalot in parten en halveer de parten in de breedte. 

Tom Kha Kai-bouillon koken
Voeg de laos, het citroengras en de sjalot toe aan de kippensoep en laat alles met de deksel schuin op de pan 20 min. op laag vuur koken. Schep af en toe het schuim eraf. 

Tom Kha Kai op smaak brengen en serveren
Pers de limoenen uit en breng de soep op smaak met 2 el limoensap (serveer de rest van de limoen in parten ernaast) en eventueel extra vissaus. Verdeel over kommen en bestrooi met de koriander. Lekker met (gestoomde) rijst erbij.

TIP Voeg voor extra groenten 2 in parten gesneden trostomaten toe. Voeg dit tegelijkertijd met de oesterzwammen toe.