Baba ganoush

Leuk & snel

- 01:08 min.

Baba ganoush: een heerlijke Midden-Oosterse dip die het goed doet als onderdeel van een tafel vol mezze. De basis van baba ganoush is geblakerde aubergine, knoflook en citroen. Soms wordt tahin en/of platte peterselie toegevoegd. Door aubergines te blakeren ontstaat de rokerige smaak die kenmerkend is voor baba ganoush. In dit recept blakeren we de aubergine op de snelle manier: door ze rechtstreeks op het vuur van het gasfornuis te leggen. Daardoor wordt de buitenkant zwart en het vruchtvlees - hetgeen je gebruikt - heerlijk zacht. 

INGREDIËNTEN
2 aubergines
1 teen knoflook
1⁄2 bakje platte peterselie (à 15 g)
1⁄2 citroen
2 el tahina (potje 190 g, Souq)
2 el extra vierge olijfolie

Aubergine blakeren
Leg de aubergines direct op een middelhoge vlam van je gasfornuis en rooster tot de schil helemaal is zwartgeblakerd en het vruchtvlees zacht is (ca. 15 min). Keer regelmatig met een metalen tang. Zorg ervoor dat er geen vocht uit de aubergine loopt. Laat afkoelen. Halveer de aubergine in de lengte en schep het vruchtvlees eruit. Doe in een vergiet en laat 30 min. uitlekken.

Baba ganoush maken
Snijd ondertussen de knoflook en peterselie fijn. Pers de 1/2 citroen uit. Meng de tahina met 2 el citroensap en de knoflook. Prak de aubergine fijn met een vork. Voeg het tahinamengsel, de peterselie en olie toe en breng op smaak met peper en zout. Lekker met granaatappelpitjes.

TIP Je kunt ook de aubergine op enkele plekken inkerven en ca. 1 uur onder een hete ovengrill (200 °C) leggen. Keer regelmatig.