Pudding met Nederlandse bessen

Receptvideo

- 01:13 min.

Pudding maken? Get ready for this fruit jelly! Deze pudding zit bomvol zomerfruit en heeft een vleugje vlierbloesem. Hij is ook nog eens doorzichtig waardoor je het fruit mooi blijft zien. Are you ready? 

INGREDIËNTEN
7 blaadjes gelatine (ca. 13 g)
1 vanillepeul
50 g kristalsuiker
150 g rode bessen
250 g frambozen
150 g blauwe bessen
200 ml vlierbloesemsiroop (fles 500 ml, AH Biologisch)
100 ml koud water

Keukenspullen
tulband-/puddingvorm van 1 liter 

Vanillesiroop maken
Week de blaadjes gelatine in een kom met koud water. Halveer ondertussen de vanillepeul en haal met een scherp mes het merg eruit. Doe samen met de suiker en 100 ml water in een steelpan en breng op hoog vuur aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en zet het vuur uit.

Puddingvorm vullen
Ris ondertussen de rode bessen van de steeltjes. Verdeel de helft van de rode bessen met de helft van de frambozen over de onderkant van de vorm. Verdeel daar de helft van de blauwe bessen over. Herhaal met de rest van alle bessen tot de vorm vol zit. 

Jelly maken
Doe de vlierbloesemsiroop samen met 100 ml koud water bij het suikermengsel. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de pan. Roer goed tot de gelatine is opgelost en de vanille verdeeld is. Voeg het vanillemengsel toe aan de vorm en laat 15 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Zet vervolgens voorzichtig in de koelkast om volledig op te stijven. Dit duurt, afhankelijk van de vorm, ca. 2½  tot 3½ uur.

Pudding uit vorm halen
Laat voor het serveren de gootsteen vollopen met een laag heet water die bijna even hoog is als de puddingvorm. Zet daar voorzichtig de vorm 30 sec. in (zorg dat er geen water in de vorm loopt). Leg een bord op de vorm en draai hem om. De pudding laat nu vanzelf los.

VEGATIP Gebruik voor een vegetarische versie van deze pudding 4 g agar agar in plaats van de gelatine. Breng dit samen met de vanillepeul, suiker, vlierbloesemsiroop en 200 ml water in een steelpan op hoog vuur aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en zet het vuur uit. Vul de vorm met het fruit en voeg het agar agar mengsel toe aan de vorm. De pudding hoeft met agar agar maar 1 uur op te stijven.

TIP Afhankelijk van het materiaal van de vorm kan het iets langer of korter duren tot de pudding loskomt. Wij hebben getest met een siliconenvorm.