Tomaat-broodsoep met basilicum (pappa al pomodoro)

Receptvideo

- 01:29 min.

Benvenuto in Italia met pappa al pomodoro! Deze Italiaanse gezonde tomaat-broodsoep is ideaal als maaltijdsoep. Meer dan tomaten, knoflook, ui, tomatenpuree, verse basilicum, olie en brood heb je niet nodig om je in het zonnige Toscane te wanen.

INGREDIËNTEN
300 g AH Liefde & Passie volkorenbrood (ongesneden)
3 el traditionele olijfolie
10 trostomaten
2 tenen knoflook (netje 250 g)
1 rode ui (netje 500 g)
1/2 blikje tomatenpuree ( a 70 g)
1 bakje basilicum (15 g, alleen de blaadjes)
1 el olijfolie extra vierge (fles 1 liter)

Keukenspullen
bakpapier

Brood roosteren
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het brood in plakken van 1 cm en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 2 el traditionele olie. Meng goed en verdeel in een enkele laag over de bakplaat. Rooster in ca. 10 min. knapperig. Keer halverwege.

Tomaten ontvellen
Verwijder ondertussen de kroontjes van de tomaten en kerf de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel ze onder in kokend water tot het velletje omkrult. Dompel ze vervolgens onder in koud water. Ontvel de tomaten en snijd in stukjes van een 1/2cm.

Tomaat-broodsoep (pappa al pomodoro) maken
Snijd de tenen knoflook fijn en snipper de ui. Verhit de rest van de traditionele olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, ui en eventueel zout toe en bak 2 min. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Scheur ondertussen het basilicum grof. Voeg de stukjes tomaat, 400 ml water en 2/3 van het basilicum toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 10 min. koken. Voeg het brood toe en kook nog 5 min. Druk het brood met een houten lepel in stukjes.

Soep serveren
Verdeel de soep over 4 kommen. Besprenkel met de extra vierge olie en bestrooi met de rest van het basilicum.

TIP Deze soep kan zowel warm als koud gegeten worden.
TIP Brood dat al wat ouder is, hoeft maar 5 min. geroosterd te worden in de oven.