Gevulde speculaaskoekjes

Receptvideo

- 02:27 min.

Gevulde speculaas maken? Maak er ook eens koekjes van: speculaas van buiten, amandelspijs van binnen. Leuk om zelf te maken, nog leuker om uit te delen! Aan Sint en Piet bijvoorbeeld, of als surprisecadeautje tijdens een surprise-avondje.

INGREDIËNTEN
100 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
65 g bruine basterdsuiker
1 el kruidenmix koek & speculaas
75 g koude roomboter
1 el karnemelk
100 g amandelspijs
1/2 sinaasappel (schoongeboend)
1 middelgroot ei
25 g amandelstiften

Keukenspullen
vershoudfolie
deegroller
uitsteekvorm (Ø 6 cm)
bakpapier

Koekjesdeeg maken
Zeef het bakmeel in een kom en meng met de basterdsuiker, kruidenmix en een mespunt zout. Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg samen met de karnemelk toe aan het bakmengsel. Kneed het mengsel met koude handen tot een egale bal. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. in de vriezer rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C.

Amandelspijs mengen
Doe de amandelspijs in een kom. Rasp de schil van de halve sinaasappel erboven. Klop het ei los en voeg 1 el toe aan de spijs. Meng met een vork tot een egale massa. Hou de rest van het ei apart.

Gevulde speculaaskoekjes maken
Bestuif het werkblad met wat bakmeel. Kneed de deegbal nogmaals. Rol de helft van het deeg met de deegroller uit tot een lap van 2 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm 12 cirkels uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elke cirkel deeg 1 tl amandelspijs en druk een beetje plat, terwijl je een 1/2 cm van de deegrand vrij laat. Bestrijk de deegranden rondom de spijs met de rest van het ei. Rol de andere helft deeg ook uit tot een plak van 2 mm dik en steek er 12 cirkels uit. Leg ze op de deegcirkels met spijs en druk de randen tegen elkaar aan met een vork. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei en druk op elke gevulde koek wat amandelstiften in het midden van het deeg. Bak de gevulde koeken in ca. 20 min. goudbruin in het midden van de oven. Laat 10 min. afkoelen op een rooster.