Onigiri

Leuk & snel

- 00:56 min.

Onigiri, de Japanse snack die letterlijk ‘met de hand samengedrukte rijst’ betekent, is daar overal verkrijgbaar met verschillende vullingen. Bij ons is de lekkernij minder makkelijk te verkrijgen, maar gelukkig maak je ‘m nu ook zelf met een heerlijke vulling van zalm.

INGREDIËNTEN 
2 el zonnebloemolie 
300 g verse zalmfilets 
40 g sushigember 
3 bosuien 
2 el sojasaus 
5 el Japanse mayonaise 
400 g sushirijst 
1 norivel 

Keukenspullen
vershoudfolie

Zalm bakken
Verwarm de olie in een koekenpan en bak de zalm in ca. 6 min. gaar, keer halverwege. Laat 10 min. afkoelen op een bord. 

Zalmvulling maken 
Snijd ondertussen de sushigember en bosuitjes flinterdun en doe in een mengkom. Voeg de gebakken zalm toe en prak alles met een vork. Voeg de sojasaus en mayonaise toe en schep om. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. 

Sushirijst maken
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de gekookte rijst in een ruime schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel de rijst en zalmvulling in 12 gelijke porties. 

Onigiri maken
Leg een stuk vershoudfolie op het aanrecht en schep daar de helft van een portie rijst op. Maak met je duim een kuiltje in het midden en schep er 1 el zalmvulling in. Schep de andere helft van de rijstportie erop en vouw de vershoudfolie strak dicht. Knijp het goed samen, zodat je een compacte bal krijgt. Vorm de rijstbal vervolgens in een driehoek. Haal de vershoudfolie van de onigiri. Herhaal met alle porties rijst en zalmvulling. Knip het norivel doormidden en knip beide helften in de breedte in 6 repen. Vouw steeds 1 reep norivel om de onderkant van de rijstdriehoekjes. 

BEWAARTIP Je kunt de onigiri tot 4 uur van tevoren maken. Verpak in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Handig voor onderweg of mee naar je werk.