Tortilla española

Leuk & snel

- 01:00 min.

Met slechts een paar ingrediënten zet je een typisch Spaans gerecht op tafel dat z’n oorsprong kent in het midden van het land. Over het wel of niet toevoegen van ui in een tortilla zijn de meningen in Spanje nogal verdeeld.

INGREDIËNTEN  
450 g vastkokende aardappelen
2 middelgrote uien
200 ml olijfolie extra vierge
6 witte scharreleieren
½ tl zout

Keukenspullen 
zeef

AARDAPPELEN BAKKEN
Schil de aardappelen en snijd in dunne plakjes. Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de aardappelen 15 min. Schep af en toe om, hou de aardappelen heel. Voeg na 8 min. de uien toe. Zeef de aardappelen en uien boven een kom en vang de olie op.

TORTILLA MAKEN
Klop de eieren los in een ruime kom en breng op smaak met peper en het zout. Schep het aardappelmengsel erdoor en laat 10 min. rusten.

TORTILLA BAKKEN
Verhit 2 el opgevangen olie (per tortilla) in een koekenpan op middelhoog vuur en schenk het tortilla mengsel in de pan. Ga na 1 min. met een spatel langs de rand van de pan om de tortilla los te maken. Keer de tortilla na 4 min. om met behulp van een bord: schuif de tortilla uit de pan op een groot bord, met de ongebakken kant naar boven. Leg de pan ondersteboven op de tortilla en keer alles vlug om, nu ligt de ongebakken kant onderop. Duw de randjes nog een beetje aan met de spatel. Gaar nog 1 min. Schuif de tortilla op een bord en laat 5 min. rusten voor het aansnijden. Snijd in ca. 10 puntjes.

TIP 
Op deze manier blijft de binnenkant van de tortilla nog een beetje zacht. Liever een stevige tortilla? Bak hem dan in 10 min. gaar. Keer halverwege met een bord.