Boeuf bourguignon met geroosterde spruiten

Receptvideo

- 03:49 min.

Boeuf bourguignon, oftewel: 'Rund op z'n Bourgondisch'. Zo proef je de authentieke Franse keuken. Rode wijn, laurierblad en mosterd zorgen voor diepe winterse smaken. Lekker met geroosterde spruiten.

INGREDIËNTEN
3 tenen knoflook (netje 250 g)
2 sjalotten (net 1 kilo)
300 g winterpeen (zak 1 kilo)
700 g sukadelappen (schaal, AH Greenfields)
1 el tarwebloem (pak 1 kilo) 
30 g roomboter (pakje 250 g, De Zaanse Hoeve) 
3 el olijfolie mild (fles 1 liter)
150 g gerookte baconreepjes (schaal)
70 g tomatenpuree (blikje)
10 g tijm (bakje 15 g)
300 ml pinot noir
2 laurierblaadjes
1 tl fijne Dijonmosterd 
400 g witte champignons (bak)
700 g geschoonde spruiten (zak 350 g)
10 g platte peterselie (bakje 15 g)

Keukenspullen
hoge braadpan (Ø 22 cm)
tray (38,4 x 24,4 cm)
bakpapier

Sukadelappen bakken
Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de tenen knoflook fijn. Snijd de sjalotten in halve ringen. Schil de winterpeen en snijd in blokjes van ca. een ½ cm. Dep de sukadelappen droog met keukenpapier, snijd in stukken van ca. 2 cm. Bestrooi het vlees met peper en meng de bloem erdoor, zodat het vlees rondom met een laagje bedekt is. Verhit de braadpan met de boter en 1 el olie en braad het vlees in ca. 4 min. op hoog vuur tot het meeste vocht verdampt is en het vlees rondom bruin en krokant is. Voeg de baconreepjes en tomatenpuree toe en bak 4 min. op hoog vuur mee. 

Stoofvlees uit de oven
Ris ondertussen de blaadjes van de tijm. Voeg de helft van de tijm, de wijn, 750 ml water, de knoflook, sjalot, wortel, laurier en mosterd toe aan het vlees. Zet de braadpan met de deksel erop onder in de oven en stoof het vlees ca. 2½ uur tot het vlees mals is. Haal na 1½ uur de deksel van de pan. Snijd de champignons in kwarten en voeg de laatste 45 min. van de stooftijd toe aan het vlees. Test na 2½ uur of het vlees mals is, laat het zo nodig nog 30 min. langer stoven.

Spruitjes roosteren
Halveer ondertussen de spruiten en verdeel ze over de met bakpapier beklede tray. Besprenkel met de rest van de olie en bestrooi met de rest van de tijm. Breng op smaak met peper en rooster de laatste 20 min. van de stooftijd boven in de oven met de boeuf bourguignon mee.

Boeuf bourguignon serveren
Breng de stoof op smaak met peper en eventueel zout. Verwijder de laurierblaadjes. Snijd de peterselie fijn. Bestrooi de boeuf bourguignon met de peterselie en serveer met de geroosterde spruiten.