Limoncello-tiramisu

Receptvideo

- 02:15 min.

Limoncello-tiramisu: dat zijn twee Italiaanse toppers in één gerecht, limoncello en tiramisu. De perfecte combinatie voor een origineel kerstdessert, geserveerd in een glaasje voor een extra feestelijk effect.

INGREDIËNTEN
25 g amandelschaafsel
100 g kletsmajoors
3 middelgrote eieren
2 citroenen
50 g witte basterdsuiker
250 g mascarpone
150 g volle kwark
50 ml limoncellow
100 g lemon curd

Keukenspullen
whiskeyglazen

Amandelschaafsel roosteren
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel op middelhoog vuur in 3-4 min. goudbruin. Schep regelmatig om. Laat het mengsel afkoelen op een bord. Verkruimel ondertussen de koekjes en doe in een kom. Meng het amandelschaafsel erdoor.

Eidooiers kloppen voor tiramisu
Splits de eieren en doe de eidooiers in een ruime kom. (De eiwitten worden niet gebruikt.) Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroenen boven de dooiers in de kom. Klop de eidooiers samen met de basterdsuiker met een handmixer tot een schuimig, lichtgeel mengsel. Dit duurt ca. 5 min.

Limoncello-lemoncurd maken
Doe de mascarpone met de kwark en iets meer dan de helft van de limoncellow in een kom en roer los met een vork. Spatel vervolgens het ei-citroenmengsel voorzichtig door de mascarpone en kwark. Meng de rest van de limoncellow door de lemon curd.

Limoncello-Tiramisu maken
Verdeel de helft van het koek-amandelmengsel over de glazen. Verdeel daarover de helft van het citroen-kwarkmengsel en vervolgens de helft van het lemon-curdmengsel. Maak zo nog 3 lagen met de rest van de ingrediënten. Laat minimaal 2 uur afgedekt opstijven in de koelkast.

Algemeen Let op: Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt. Daarnaast bevat dit recept alcohol, waardoor het niet geschikt is voor kinderen onder 18 jaar.