Pretzels maken

Receptvideo

- 02:50 min.

Altijd pret met pretzels. De lekkerste pretzels maak je gewoon zelf en dit is hoe je dat doet. Bakken maar!

INGREDIËNTEN
500 g patent tarwebloem
7 g gedroogde gist
1.13 l lauwwarm water
130 ml volle melk
40 g roomboter
1 el donkerbruine basterdsuiker
10 g zout
75 g bakingsoda
½ el grof zeezout

Keukenspullen
staande mixer met deeghaken
schone theedoek
bakpapier

Pretzeldeeg maken
Meng in de kom van de staande mixer met deeghaak 50 g bloem met de gist en 130 ml lauwwarm water (40 °C). Laat ca. 10 min. staan tot het begin te schuimen. Verwarm ondertussen de melk en de boter tot lauwwarm samen. Voeg de rest van de bloem, melk en boter, de suiker en het zout toe. Mix op de middelste stand in ca. 8 min. tot een soepel deeg. Dek af met een schone theedoek en laat ca. 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen.

Pretzels vormen
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk deeg uit tot lange slierten van ca. 60 cm lang. Leg een sliert als een U-vorm neer en breng de uiteinden vervolgens naar binnen om elkaar heen. Breng de uiteinden naar de onderkant van de U om een pretzelvorm te vormen. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat of plank en laat 1 uur in de koelkast rusten.

Pretzels maken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng de rest van het water met de bakingsoda in een grote pan aan de kook. Dompel de pretzel per stuk voorzichtig 1 min. in het water. Dit zorgt ervoor dat de pretzels een mooie donkerbruine, glanzende buitenkant krijgt. Haal met de schuimspaan eruit, laat uitlekken en verdeel ze vervolgens op twee met bakpapier beklede bakplaten.
 
Pretzels in de oven
Bestrooi met het zeezout. Maak een inkeping met een scherp mes in het dikste deel van elke pretzel en bak ze ca. 15 min. in de oven tot ze diepbruin zijn. Wissel de bakplaten halverwege. Laat je niet verleiden om de pretzels te vroeg uit de oven te halen; ze horen donkerbruin te zijn, dit geeft ze hun smaak.