Burrata
Burrata

Burrata

Burrata is een verleidelijke, superromige kaas gemaakt van mozzarella en room. Het perfecte ingrediënt voor als je weinig tijd hebt en toch iets bijzonders op tafel wilt zetten.

Wat is burrata?

Wat is burrata?

Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia, Zuid-Italië. Burrata is een soort mozzarella, maar is gevuld met ‘stracciatella’: een mengsel van room en stukjes verse mozzarella (niet te verwarren met de chocoladevariant). Het woord mozzare betekent ‘afknippen’, of ‘afsnijden’. Mozzarella wordt gemaakt door wrongel (gestremde melk) te vormen tot een bol en de bovenkant af te knippen. Wanneer de mozzarella wordt gekneed tot een vel en dat wordt gevuld, heet het ‘burrata’. Het verschil tussen burrata en mozzarella is dus dat burrata een mozzarellabol is, gevuld met room. Mozzarella wordt vaak gemaakt van buffelmelk (dit noemen we buffelmozzarella). Burrata wordt meestal gemaakt van koemelk, maar er bestaat ook buffelburrata. Het verschil tussen burrata en buffelburrata is dus alleen de melk waarvan het is gemaakt.

Wat is lekker met burrata?

Een bol burrata is zo vol van smaak dat 'ie weinig toevoegingen nodig heeft. Een klein beetje zeezout misschien, wat versgemalen peper en een scheutje olijfolie en je bent good to go. Italiaans als-ie is, doet burrata het vooral goed met andere Italiaanse smaken. Denk aan basilicum, tomaat, gedroogde ham of rucola. Een knapperige noot, zoals pistachenoten of hazelnoten, passen ook goed bij burrata. In de zomer kun je de kaas serveren met vers fruit, zoals in deze vijgensalade met burrata, nectarine of perzik. Last but not least: burrata smaakt heerlijk op een pizza, omdat hij er prachtig uitziet en minder draderig wordt dan mozzarella.

Wat is lekker met burrata?
Burrata & zwanger

Burrata & zwanger

Als je zwanger bent kan je bepaalde soorten burrata wel eten, en andere soorten niet. Controleer als je zwanger bent voor de zekerheid of de burrata gemaakt is van verhitte/gepasteuriseerde melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Sommige burrata is gemaakt van rauwe melk. Eet deze niet als je zwanger bent: hier kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.

Burratasalade met tomaten en pesto

Burratasalade met tomaten en pesto

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord. Hak grof.
  2. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de sinaasappels. Snijd de partjes vruchtvlees los van de vliezen, zodat je het vruchtvlees er gemakkelijk met je mes tussenuit kunt wippen. Vang het sap op. Meng 3 el van het sap met de pestospread.
  3. Snijd de tomaten in parten en meng met de radijsmix, rucolaslamelange en pestodressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Verdeel de salade over 4 diepe borden en garneer met de hazelnoten. Halveer de burrata's en verdeel deze over de salade. Snijd het stokbrood in plakken en serveer erbij.