Burrata
Burrata is een verleidelijke, superromige kaas gemaakt van mozzarella en room. Het perfecte ingrediënt voor als je weinig tijd hebt en toch iets bijzonders op tafel wilt zetten.

Wat is burrata?
Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia, Zuid-Italië. Burrata is een soort mozzarella, maar is gevuld met ‘stracciatella’: een mengsel van room en stukjes verse mozzarella (niet te verwarren met de chocoladevariant). Het woord mozzare betekent ‘afknippen’, of ‘afsnijden’. Mozzarella wordt dan ook gemaakt door wrongel (gestremde melk) te vormen tot een bol en de bovenkant af te knippen. Wanneer de mozzarella wordt gekneed tot een vel en dat wordt gevuld, heet het ‘burrata’. De bovenkant wordt traditioneel met de hand dichtgeknoopt. Waar mozzarella ook vaak gemaakt wordt van buffelmelk, wordt burrata over het algemeen gemaakt van koemelk.
Wat is lekker met burrata?
Een bol burrata is zo vol van smaak, dat hij weinig anders nodig heeft. Een klein beetje zeezout misschien, wat versgemalen peper en een scheutje olijfolie en je bent good to go. Italiaans als-ie is, doet burrata het vooral goed met andere Italiaanse smaken. Denk aan basilicum, burrata met geroosterde tomaat, gedroogde ham of rucola. Iets knapperigs, zoals pistachenoten of hazelnoten, past ook goed bij burrata. In de zomer kun je de kaas serveren met rijp fruit, zoals in deze vijgensalade met burrata, nectarine of perzik. En hij doet het heel goed op pizza, omdat hij mooi gratineert en minder draderig wordt dan mozzarella.


Burrata & zwanger
Controleer als je zwanger bent voor de zekerheid altijd of de burrata gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen burrata gemaakt van rauwe melk, want daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.

Burrata met geroosterde tomaat
Ingrediënten
4 personen
1
AH Liefde & Passie witbrood
250 g
romaatjes
1 tl
grof zeezout
1½ el
extra vierge olijfolie
80 g
serranoham
2 takjes
diepvries dille
1 bol
koelverse burrata kaas
Dit heb je nodig
bakpapier
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de kapjes van het brood en snijd 2 sneetjes per persoon. Halveer ze en rooster ze tijdens het voorverwarmen ca. 10 min in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
- Halveer ondertussen de romaatjes en leg met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met het zeezout en besprenkel met 1/3 van de olie. Rooster ca. 15 min. in het midden van de oven.
- Leg ondertussen de ham en het brood op een grote serveerschaal. Haal de dilleblaadjes los van de takjes en strooi over de ham. Leg de burrata op de schaal erbij en besprenkel met de rest van de olie. Leg de romaatjes ook op de schaal en serveer.