Mascarpone
Mascarpone

Mascarpone

Mascarpone: deze typisch Italiaanse roomkaas is heerlijk in zoete en hartige gerechten. Maak de lekkerste recepten met mascarpone en proef de ware smaak van Italië.

Wat is mascarpone?

Wat is mascarpone?

Mascarpone is een Italiaanse roomkaas. De smaak is vol, romig en lichtzoet. Mascarpone wordt gemaakt door wijnsteen (dit zijn natuurlijke kristallen die ontstaan tijdens het produceren van wijn) aan lichte room toe te voegen. De room gaat stollen en er blijft een dik en romig mengsel over. Hoewel mascarpone van room is gemaakt, is het officieel geen roomsoort maar een (verse) Italiaanse kaassoort.

Waar gebruik je mascarpone voor?

Omdat mascarpone niet een hele uitgesproken smaak heeft, is de kaas te gebruiken in zowel zoete als hartige recepten. Mascarpone is vooral bekend als basisingrediënt voor tiramisu, die dit bekende Italiaanse nagerecht verrijkt met zijn romige en volle smaak. Mascarpone is daarnaast op tal van andere manieren te gebruiken: als spread of dip, op de pizza of als saus, in soepen of in een plaattaart, en natuurlijk in allerlei heerlijke toetjes (vooral in combinatie met meringue).

Waar gebruik je mascarpone voor?
Wat is het verschil tussen mascarpone en roomkaas?

Wat is het verschil tussen mascarpone en roomkaas?

Het grootste verschil tussen mascarpone en roomkaas is het vetpercentage. Waar mascarpone zo’n 40% vet bevat, bevat roomkaas hiervan ongeveer de helft. Je kunt mascarpone vervangen door roomkaas. Maar let op: de smaak van mascarpone is boteriger, romiger en ook iets zoeter is dan de smaak van roomkaas. Ook de textuur van mascarpone is dikker en voller. Ben je op zoek naar een plantaardig alternatief voor mascarpone? Mix dan ongezouten en ongeroosterde cashewnoten tot een fijne pasta, of zet een blikje kokosmelk een nachtje op zijn kop. Het kokosvet dat naar boven drijft, is een prima plantaardige vervanger voor mascarpone.

Wat is het verschil tussen mascarpone en ricotta?

Niet alleen de productie van ricotta is heel anders dan die van mascarpone, ook de smaak en textuur zijn wezenlijk verschillend. Bij het maken van kaas blijft er een restproduct achter (wei), waar ricotta van wordt gemaakt. Ricotta bevat relatief weinig vet, de smaak is zouter en de textuur is korreliger dan die van mascarpone.

Wat is het verschil tussen mascarpone en ricotta?
Wat is het verschil tussen mascarpone en crème fraîche?

Wat is het verschil tussen mascarpone en crème fraîche?

Crème fraîche wordt, net als mascarpone, gemaakt van room. Waar bij het productieproces van mascarpone roomkaas wordt verdikt met wijnsteen, wordt de roomkaas voor het maken van crème fraîche aangezuurd met melkzuurbacteriën. Hierdoor is de smaak van crème fraîche lichtzuur, terwijl de smaak van mascarpone eerder lichtzoet is. Mascarpone kan dus wel vervangen worden door crème fraîche, maar houd er rekening mee dat het invloed heeft op de smaak.

Mini-appel-mascarponetaartjes met amandelschaafsel

Mini-appel-mascarponetaartjes met amandelschaafsel

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik het deeg in met een vork, zodat het niet te veel opbolt en knapperig wordt.
  2. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de ongeschilde appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Meng de appel met de kaneel en 1 el citroensap (per 8 stuks).
  3. Doe de mascarpone met de poedersuiker en het citroenrasp in een ruime kom en klop los. Verdeel het mascarponemengsel over de plakjes bladerdeeg, laat ca. 2-3 cm van de rand vrij. Verdeel de plakjes appel dakpansgewijs erover. Vouw de randen van het bladerdeeg naar binnen toe, over een deel van de appels.
  4. Splits het ei (het eiwit wordt niet gebruikt) en bestrijk de deegranden met de eidooier. Bestrooi de bladerdeegranden met het amandelschaafsel.
  5. Bak de minitaartjes in ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.