Kikkererwten
Kikkererwten

Kikkererwten

Deze peulvrucht is een van de meest veelzijdige ingrediënten in de keuken. Je kunt kikkererwten stoven, bakken of er hummus mee maken. Met het vocht kun je zelfs vegan meringues maken!

Waarom heten kikkererwten kikkererwten?

Waarom heten kikkererwten kikkererwten?

Deze peulvrucht heet eigenlijk keker, dat erwt betekent, afkomstig van het Latijnse woord ‘cicer’. De uitspraak is in de loop der jaren veranderd, waardoor keker inmiddels klinkt als kikker. Een kikkererwt is dus eigenlijk een ‘erwterwt’.

Waar komen kikkererwten vandaan?

De kikkererwtplant is een oud gewas. In het oude Egypte werden kikkererwten al gegeten tijdens de bouw van de piramides. Zo’n 8.000 jaar geleden werden ze naar het schijnt al verbouwd in Anatolië (het huidige Turkije). Van Italië tot Israël: de kikkererwt is inmiddels overal een bekend ingrediënt. De plekken waar tegenwoordig de meeste kikkererwten worden geteeld, zijn India, Australië, Pakistan, Amerika en Canada.

Waar komen kikkererwten vandaan?
Wat is het, hoe maak je het en wat kun je met aquafaba maken?

Wat is het, hoe maak je het en wat kun je met aquafaba maken?

Aquafaba is het vocht uit een blik of pot kikkererwten. Met aquafaba maak je de meest geweldige dingen! Een vegan meringue bijvoorbeeld. Dat doe je door de aquafaba op te vangen en met suiker luchtig te kloppen. Het kloppen gaat het beste met een staande mixer omdat je dan zelf niets hoeft te doen en het echt stevig geklopt wordt, maar met een elektrische handmixer lukt het ook. Het resultaat? Een schuim dat net zo mooi stevig en glanzend is als geklopt eiwit. Door dit op lage temperatuur te bakken in de oven (nooit warmer dan 100 °C) droog je het schuim en heb je uiteindelijk meringue zónder ei.

Tajine uit de pan met kikkererwten

Tajine uit de pan met kikkererwten

  1. Week de kikkererwten 8-12 uur in 3 liter koud water. Giet af in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Breng met ruim koud water aan de kook en laat met de deksel op de pan 45 min. op laag vuur koken.
  2. Snijd ondertussen de aubergines in blokjes van 1 cm, de paprika’s in reepjes en de knoflook fijn. Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak de aubergine en paprika 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en ras el hanout toe, zet het vuur laag en laat 5 min. garen.
  3. Giet de kikkererwten af. Voeg samen met de harissa, rozijnen, tomaten en het water toe aan het auberginemengsel en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan 10 min. op laag vuur stoven. Hak ondertussen de koriander grof. Bestrooi de tajine met de koriander en besprenkel met de dadelstroop.