Focaccia met olijven
Zelf een focaccia maken? Dat is makkelijker dan je denkt!
Aan de slag
Meng de bloem, het zout, de gist, 2 el olie en 180 ml handwarm water in een ruime kom.
Besprenkel het werkblad met 1/2 el olie en kneed het deeg hierop in 8 min. tot een licht kleverig en elastisch deeg. Besprenkel je werkblad tussendoor met wat olie als het deeg blijft kleven. Het deeg hoort een beetje nat en plakkerig te zijn.
Vet de ruime kom in en leg het deeg erin. Laat afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek, tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Snijd de olijven in ringetjes.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 1/2 el olie. Neem het deeg uit de kom en leg op de bakplaat. Rek voorzichtig uit tot een lap van 15 x 30 cm en 1½ cm dik.
Prik met je vinger gaatjes in het deeg (bijna tot de bodem). Besprenkel het deeg met de rest van de olie, het zeezout, de Italiaanse kruiden en olijven. Bak de focaccia in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Serveer direct.
Focaccia met olijven
Zelf een focaccia maken? Dat is makkelijker dan je denkt!
bijgerecht
null personen
350 kcal
20 min. bereiden
60 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Meng de bloem, het zout, de gist, 2 el olie en 180 ml handwarm water in een ruime kom.
Besprenkel het werkblad met 1/2 el olie en kneed het deeg hierop in 8 min. tot een licht kleverig en elastisch deeg. Besprenkel je werkblad tussendoor met wat olie als het deeg blijft kleven. Het deeg hoort een beetje nat en plakkerig te zijn.
Vet de ruime kom in en leg het deeg erin. Laat afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek, tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Snijd de olijven in ringetjes.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 1/2 el olie. Neem het deeg uit de kom en leg op de bakplaat. Rek voorzichtig uit tot een lap van 15 x 30 cm en 1½ cm dik.
Prik met je vinger gaatjes in het deeg (bijna tot de bodem). Besprenkel het deeg met de rest van de olie, het zeezout, de Italiaanse kruiden en olijven. Bak de focaccia in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Serveer direct.
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 g patent tarwebloem
5 g zout
7 g gedroogde gist
4 el traditionele olijfolie
180 ml kraanwater
50 g Kalamata-olijven zonder pit
½ tl grof zeezout
½ el gedroogde Italiaanse kruiden