Geroosterde lamsbout met tijm, sjalot en knoflook
Dit is het hoogtepunt van je (kerst)diner. Weinig ingrediënten, veel smaak!

Advertentie
Ingrediënten
- 400 g sjalotten
- 15 g verse tijm
- 8 tenen knoflook
- 4 el extra vierge olijfolie
- 46 g ansjovisfilets in olie in blik
- 1.3 kg lamsbout
Keukenspullen
- staafmixer met beker
- ovenschaal (20 x 30 cm)
- vleesthermometer
- aluminiumfolie
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de ongepelde sjalotten in de lengte. Ris de blaadjes van de helft van de takjes tijm. Doe de tijmblaadjes, 3 gepelde tenen knoflook, 3 el olie en de ansjovisfilets met olie en peper in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot marinade. Maak met een mes rondom inkepingen in de lamsbout en wrijf de marinade in het vlees.
- Leg de sjalotten met de snijkant naar beneden in de ovenschaal en leg de lamsbout erop. Leg de rest van de takjes tijm op de lamsbout. Steek de vleesthermometer in het midden van het vlees. Bak de lamsbout in het midden van de oven tot hij een kerntemperatuur heeft van 56 °C (rosé). Dit duurt ca. 80 min. Leg halverwege de oventijd de ongepelde knoflook in een ovenschaaltje en besprenkel met 1 el olie. Pof ca. 35 min. naast de lamsbout in de oven. Neem de lamsbout uit de oven en laat op een bord afgedekt met aluminiumfolie 15 min. rusten.
- Verwijder de schil van de sjalotten. Wip met een mes de tenen knoflook uit hun schil. Prak de knoflook en schep om met de sjalot en het bakvet in de ovenschaal. Serveer de lamsbout met de sjalotten en jus en snijd op tafel in plakken.
combinatietip:
Lekker met aardappelpuree en geroosterde groenten. Kijk elders op ah.nl/allerhande voor een recept.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 400 kcal
- eiwit 32 g
- koolhydraten 4 g
-
vet 28 g
waarvan verzadigd 10 g - natrium 480 mg
- vezels 1 g
Ook te zien in
Geroosterde lamsbout met tijm, sjalot en knoflook
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Geroosterde lamsbout met tijm, sjalot en knoflook
Verwarm de oven voor op 180 °C.
- 400 g sjalotten
- 7½ g verse tijm
Halveer de ongepelde sjalotten in de lengte. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
- 3 tenen knoflook
- 3 el extra vierge olijfolie
- 46 g ansjovisfilets in olie in blik
Doe de tijmblaadjes, gepelde knoflook, olie, ansjovisfilets met olie en peper in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot marinade.
- 1.3 kg lamsbout
Maak met een mes rondom inkepingen in de lamsbout en wrijf de marinade in het vlees.
Leg de sjalotten met de snijkant naar beneden in de ovenschaal en leg de lamsbout erop.
- 7½ g verse tijm
Leg de takjes tijm op de lamsbout. Steek de vleesthermometer in het midden van het vlees.
Bak de lamsbout in het midden van de oven tot hij een kerntemperatuur heeft van 56 °C (rosé). Dit duurt ca. 80 min.
- 5 tenen knoflook
- 1 el extra vierge olijfolie
Leg halverwege de oventijd de ongepelde knoflook in een ovenschaaltje en besprenkel met de olie. Pof ca. 35 min. naast de lamsbout in de oven.
Neem de lamsbout uit de oven en laat op een bord afgedekt met aluminiumfolie 15 min. rusten.
Verwijder de schil van de sjalotten.
Wip met een mes de tenen knoflook uit hun schil. Prak de knoflook en schep om met de sjalot en het bakvet in de ovenschaal.
Serveer de lamsbout met de sjalotten en jus en snijd op tafel in plakken.
combinatietip:
Lekker met aardappelpuree en geroosterde groenten. Kijk elders op ah.nl/allerhande voor een recept.