Pizza bianca met spek, ricotta & provolone
bewaar
bewaar

Pizza bianca met spek, ricotta & provolone

Een pizza vol gesmolten kaas, wie wil dat nou niet.

35 min. bereiden
40 min. oventijd
1 dag wachten

10 ingrediënten

Aan de slag

Los het zout op in 265 ml koud water in een kom. Voeg in 1 keer de bloem en dan de gist toe. Mix 2 min. met een mixer met deeghaken. Voeg in een dun straaltje de olijfolie toe. Kneed nog 4 min. met de mixer of met de hand. Haal het deeg uit de mengkom. Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en die handeling te herhalen. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af en zet onder in de koelkast en laat het daar 20 uur rijpen.

Neem het deeg uit de koelkast en laat 30 min. op kamertemperatuur komen. Verdeel in 4 gelijke porties. Bol de deegstukken op volgens de hierboven beschreven methode. Leg ze op een platte schaal of een met bakpapier beklede bakplaat Laat afgedekt 3 tot 4 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg in volume is verdubbeld.

Verwarm de oven met daarin een pizzasteen voor op 250 °C. Bak de plakjes ontbijtspek krokant in een koekenpan zonder olie of boter. Laat uitlekken op keukenpapier. Bestuif het werkblad met wat griesmeel. Neem een bol deeg en vorm er een pizza bodem van. Druk daarvoor de bol plat en duw met je vingers tot de pizza een diameter van ca. 25 cm heeft en de rand hoger is dan het midden. Klop het overtollige griesmeel eraf.

Verdeel ¼ van de ricotta over elke pizzabodem en laat 1 cm aan de rand vrij. Verdeel ¼ van het spek en ¼ van de tomatenpartjes erover. Rasp er ¼ van de provolone over. Schep de pizza met een pizzaschep op de pizzasteen. Bak in 4-7 min. gaar in de oven. Schep de pizza uit de oven en bestrooi met wat gescheurde basilicumblaadjes. Serveer direct. Bak zo nog 3 pizza’s.

variatietipJe kunt de griesmeel eventueel vervangen door bloem. De pizza kan dan wel meer aan de ondergrond blijven plakken.
variatietipJe kunt de provolone vervangen door Leerdammer kaasplakken (pakje 160 g).
kookstaptipHeb je geen pizzasteen, verwarm dan je bakplaat 30 minuten mee met de oven. Gebruik wel altijd bakpapier of een pizzaschep!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Pizza bianca met spek, ricotta & provolone

Een pizza vol gesmolten kaas, wie wil dat nou niet.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig