Eggs benedict
Een klassiek, maar feestelijk ontbijtgerecht: eggs benedict met groene asperges. En dan is kerst nog maar net begonnen!

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 2½ el witte wijn
- 1½ el dragonazijn
- 2 zwarte-peperkorrels
- 1 gedroogd laurierblaadje
- 40 g ongezouten roomboter
- 3 eieren
- 1 sneetje wit vloerbrood
- 50 g groene-aspergetips
Keukenspullen
- grillpan
Advertentie
Bereiden
- Breng de wijn in een kleine steelpan met ⅓ van de dragonazijn, de peperkorrels en laurier aan de kook. Kook zachtjes 5 min. of tot er 1 el vocht overblijft (per persoon). Verhit ondertussen in een andere pan de boter.
- Zeef de wijn boven een vuurvaste kom die op de steelpan past. Splits ⅓ van de eieren, voeg de eidooier toe aan de wijn en klop los (het eiwit wordt niet gebruikt). Breng een laag water (4 cm) in de steelpan tegen de kook aan. Zet de kom erop, zorg dat deze het water niet raakt.
- Klop het mengsel tot het dikker wordt en voeg dan al kloppend in een dun straaltje de gesmolten boter toe. Klop tot een dikke hollandaisesaus. Zet de kom 10 sec. in een bak met een laagje koud water (2 cm) om het kookproces te stoppen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Breng ondertussen een laag water (6 cm) in een pan aan de kook. Voeg de rest van de azijn toe. Draai het vuur laag. Breek één ei boven een kopje, maak met een lepel een draaikolk in het water en laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden. Pocheer het ei 3 min. Herhaal dit met het laatste ei.
- Verhit ondertussen de grillpan zonder olie of boter en gril het sneetje brood 1 min. per kant. Neem uit de pan en halveer. Gril de aspergetips 4 min. Keer regelmatig. Verdeel achtereenvolgens de asperges, gepocheerde eieren en saus over het brood.

Hollandaisesaus maken
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 625 kcal
- eiwit 21 g
- koolhydraten 20 g
-
vet 49 g
waarvan verzadigd 27 g - natrium 320 mg
- vezels 1 g
Ook te zien in
Eggs benedict
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Eggs benedict
- 2½ el witte wijn
- ½ el dragonazijn
- 2 zwarte-peperkorrels
- 1 gedroogd laurierblaadje
Breng de wijn in een kleine steelpan met een de dragonazijn, de peperkorrels en laurier aan de kook.
Kook zachtjes 5 min. of tot er 1 el vocht overblijft (per persoon).
- 40 g ongezouten roomboter
Verhit ondertussen in een andere pan de boter.
Zeef de wijn boven een vuurvaste kom die op de steelpan past.
- 1 ei
Splits het ei, voeg de eidooier toe aan de wijn en klop los (het eiwit wordt niet gebruikt).
Breng een laag water (4 cm) in de steelpan tegen de kook aan. Zet de kom erop, zorg dat deze het water niet raakt.
Klop het mengsel tot het dikker wordt en voeg dan al kloppend in een dun straaltje de gesmolten boter toe.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Breng ondertussen een laag water (6 cm) in een pan aan de kook.
- 1 el dragonazijn
Voeg de rest van de azijn toe. Draai het vuur laag.
- 1 ei
Breek het ei boven een kopje, maak met een lepel een draaikolk in het water en laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden.
- 1 ei
Pocheer het ei 3 min. Herhaal dit met het laatste ei.
- 1 sneetje wit vloerbrood
Verhit ondertussen de grillpan zonder olie of boter en gril het sneetje brood 1 min. per kant. Neem uit de pan en halveer.
- 50 g groene-aspergetips
Gril de aspergetips 4 min. Keer regelmatig.
Verdeel achtereenvolgens de asperges, gepocheerde eieren en saus over het brood.