Ve­gan me­rin­gue­taart met aman­del en bra­men

Word je heel happy van meringue, maar eet je vegan? Dan ben je met deze veganistische taart in de zevende hemel!

  • nagerecht
  • 12 personen
  • 330 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 3 u. 10 min. oventijd
(5) waardeer
nagerecht Word je heel happy van meringue, maar eet je vegan? Dan ben je met deze veganistische taart in de zevende hemel! 12 personen
4 5

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • handmixer
  • springvorm (Ø 24 cm, ingevet)
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 100 °C. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en vang het vocht (aquafaba) op. Doe de aquafaba met 1,5 tl citroensap in een vetvrije kom en klop stijf met een mixer. Voeg geleidelijk 150 g van de kristalsuiker toe (per 12 personen) en klop alles tot stijve pieken. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom omgekeerd kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.
  2. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en teken hierop met een potlood 2 cirkels van Ø 20 cm (met behulp van een bord bijvoorbeeld). Keer het bakpapier om en verdeel het eiwitschuim met een spatel binnen de cirkels. Strijk het niet te glad. Het eiwitschuim zet uit in de oven, dus zorg dat je binnen de lijnen blijft om de schuimlagen straks goed te laten passen. Bak de eiwitcirkels ca. 2 uur en 30 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  3. Verhoog de oventemperatuur naar 180 ºC. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Zeef de bloem in een kom en meng hier baking soda, zout en de rest van de fijne kristalsuiker doorheen.
  4. Laat de kokosolie smelten in een steelpan maar kook het niet. Voeg dit samen met de amandelmelk en vanille-extract toe aan de droge ingrediënten en meng met een garde door elkaar. Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvorm, strijk glad met een spatel en bak 35-40 min. in de oven.
  5. Neem de cakebodem uit de oven, verwijder voorzichtig de vorm en laat helemaal afkoelen. Dit duurt ca. 1 uur.
  6. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel in ca. 3 min. goudbruin. Schep op een bord en laat afkoelen. Meng de kokosyochurt, soja-topping en citroenrasp door elkaar.
  7. Halveer de helft van de bramen. Verdeel vlak voor het serveren ⅓ van het kokosmengsel en de helft van de gesneden bramen over de cake en bestrooi met ⅓ van het amandelschaafsel. Leg er een meringuecirkel op. Herhaal en eindig met de rest van het kokosmengsel en amandelschaafsel. Versier de taart met de hele bramen, Kaapse besjes en wat blaadjes basilicum.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 330 kcal
  • eiwit 3 g
  • koolhydraten 38 g
    waarvan suikers 25 g
  • vet 18 g
    waarvan verzadigd 15 g
  • natrium 80 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in
December 2019

Vegan meringuetaart met amandel en bramen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ve­gan me­rin­gue­taart met aman­del en bra­men

1
1

Verwarm de oven voor op 100 °C.

2
2
  • 1 citroen
  • 350 g biologische kikkererwten in pot

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en vang het vocht (aquafaba) op.

3
3

Doe de aquafaba met 1,5 tl citroensap in een vetvrije kom en klop stijf met een mixer.

4
4
  • 150 g fijne kristalsuiker

Voeg geleidelijk de kristalsuiker toe en klop alles tot stijve pieken.

5
5

Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom omgekeerd kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.

6
6

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en teken hierop met een potlood 2 cirkels van Ø 20 cm (met behulp van een bord bijvoorbeeld).

7
7

Keer het bakpapier om en verdeel het eiwitschuim met een spatel binnen de cirkels. Strijk het niet te glad.

8
8

Het eiwitschuim zet uit in de oven, dus zorg dat je binnen de lijnen blijft om de schuimlagen straks goed te laten passen.

9
9

Bak de eiwitcirkels ca. 2 uur en 30 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen.

10
10

Verhoog de oventemperatuur naar 180 ºC. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.

11
11
  • 150 tarwebloem
  • 1 tl baking soda
  • ¼ tl zout
  • 100 g fijne kristalsuiker

Zeef de bloem in een kom en meng hier baking soda, zout en de rest van de fijne kristalsuiker doorheen.

12
12
  • 50 g kokosolie

Laat de kokosolie smelten in een steelpan maar kook het niet.

13
13
  • 125 ml amandel drink ongezoet
  • 1 tl Nielsen Massey Madagascar bourbon vanille-extract

Voeg dit samen met de amandelmelk en vanille-extract toe aan de droge ingrediënten en meng met een garde door elkaar.

14
14

Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvorm, strijk glad met een spatel en bak 35-40 min. in de oven.

15
15

Neem de cakebodem uit de oven, verwijder voorzichtig de vorm en laat helemaal afkoelen. Dit duurt ca. 1 uur.

16
16
  • 30 g amandelschaafsel

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel in ca. 3 min. goudbruin. Schep op een bord en laat afkoelen.

17
17
  • 600 g koelverse yochurt kokos ongezoet
  • 250 g soja-topping (plantaardig alternatief voor slagroom)

Meng de kokosyochurt, soja-topping en citroenrasp door elkaar.

18
18
  • 62½ g bramen

Halveer de bramen.

19
19

Verdeel vlak voor het serveren ⅓ van het kokosmengsel en de helft van de gesneden bramen over de cake en bestrooi met ⅓ van het amandelschaafsel. Leg er een meringuecirkel op.

20
20

Herhaal en eindig met de rest van het kokosmengsel en amandelschaafsel.

21
21
  • 62½ g bramen
  • 100 g Kaapse goudbessen
  • 3 takjes verse basilicum

Versier de taart met de hele bramen, Kaapse besjes en wat blaadjes basilicum.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.