Vegan meringuetaart met amandel en bramen
Vegan meringuetaart met amandel en bramen

Vegan meringuetaart met amandel en bramen

Word je heel happy van meringue, maar eet je vegan? Dan ben je met deze veganistische taart in de zevende hemel!

45 min. bereiden
3 uur 10 min. oventijd
1 uur wachten
7waarderingen

Ingrediënten

12 personen

1

citroen

350 g

biologische kikkererwten in pot

250 g

fijne kristalsuiker

150

tarwebloem

1 tl

baking soda

¼ tl

zout

50 g

kokosolie

125 ml

amandel drink ongezoet

1 tl

Nielsen Massey Madagascar bourbon vanille-extract

30 g

amandelschaafsel

600 g

koelverse yochurt kokos ongezoet

250 g

soja-topping (plantaardig alternatief voor slagroom)

125 g

bramen

100 g

Kaapse goudbes

3 takjes

verse basilicum

Dit heb je nodig

  • handmixer

  • springvorm (Ø 24 cm, ingevet)

  • bakpapier

Word je heel happy van meringue, maar eet je vegan? Dan ben je met deze veganistische taart in de zevende hemel!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 100 °C. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en vang het vocht (aquafaba) op. Doe de aquafaba met 1,5 tl citroensap in een vetvrije kom en klop stijf met een mixer. Voeg geleidelijk 150 g van de kristalsuiker toe (per 12 personen) en klop alles tot stijve pieken. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom omgekeerd kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.

2

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en teken hierop met een potlood 2 cirkels van Ø 20 cm (met behulp van een bord bijvoorbeeld). Keer het bakpapier om en verdeel het eiwitschuim met een spatel binnen de cirkels. Strijk het niet te glad. Het eiwitschuim zet uit in de oven, dus zorg dat je binnen de lijnen blijft om de schuimlagen straks goed te laten passen. Bak de eiwitcirkels ca. 2 uur en 30 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen.

3

Verhoog de oventemperatuur naar 180 ºC. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Zeef de bloem in een kom en meng hier baking soda, zout en de rest van de fijne kristalsuiker doorheen.

4

Laat de kokosolie smelten in een steelpan maar kook het niet. Voeg dit samen met de amandelmelk en vanille-extract toe aan de droge ingrediënten en meng met een garde door elkaar. Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvorm, strijk glad met een spatel en bak 35-40 min. in de oven.

5

Neem de cakebodem uit de oven, verwijder voorzichtig de vorm en laat helemaal afkoelen. Dit duurt ca. 1 uur.

6

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel in ca. 3 min. goudbruin. Schep op een bord en laat afkoelen. Meng de kokosyochurt, soja-topping en citroenrasp door elkaar.

7

Halveer de helft van de bramen. Verdeel vlak voor het serveren ⅓ van het kokosmengsel en de helft van de gesneden bramen over de cake en bestrooi met ⅓ van het amandelschaafsel. Leg er een meringuecirkel op. Herhaal en eindig met de rest van het kokosmengsel en amandelschaafsel. Versier de taart met de hele bramen, Kaapse besjes en wat blaadjes basilicum.