Cho­co­la­te chip coo­kies met zee­zout

Koekiemonsters opgepast: deze cookies zijn door de toevoeging van zeezout éxtra verslavend.

  • gebak
  • 24 stuks
  • 170 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 3 uur wachten
    • 10 min. oventijd
(2) waardeer
amerikaans gebak Koekiemonsters opgepast: deze cookies zijn door de toevoeging van zeezout éxtra verslavend. 24 stuks
5 2

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • handmixer
  • diepvriesbak
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Hak de chocolade in stukjes van een ½ cm. Meng de bloem, cacao en baking soda in een kom. Meng de chocoladestukjes erdoor. Meng in een andere kom de boter, suiker en vanille met een garde of handmixer in 3 min. licht en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng erdoor. Meng het chocolademengsel er met een spatel door, roer niet te lang maar zorg dat alles goed gemengd is.
  2. Schep met een (ijs)lepel 24 bolletjes van het deeg van Ø 4 cm. Leg deze in een bewaardoos met laagjes bakpapier ertussen en koel ze 2 uur in de vriezer.
  3. Verwarm de oven voor op 190 °C. Verdeel de bolletjes over de met bakpapier beklede bakplaten, met 4 cm tussenruimte, ze lopen nog erg uit. Als je niet voldoende ruimte hebt, doe dan minder bolletjes op een bakplaat en bak in meerdere delen. Bestrooi de bolletjes deeg met het zeezout en druk het er een beetje in. Bak de koekjes net boven en net onder het midden van de oven in 10-12 min. gaar. Wissel de bakplaten halverwege zodat de koekjes gelijkmatig garen. Laat de koekjes 1 uur helemaal afkoelen op een rooster. Bewaar de koekjes 4-5 dagen in een afsluitbare doos.

serveertip:

Het zeezout is na het bakken niet echt zichtbaar meer, maar je proeft het wel goed. Voor een mooi effect bestrooi je de koekjes na het bakken met zeezout. Het rolt er dan wel een beetje af.

bewaartip:

Je kunt de koekjes maken t/m stap 2 (het invriezen van de bolletjes deeg). Bewaar ze 3 maanden in de vriezer en ga verder bij stap 3 (bij het voorverwarmen van de oven) voor gebruik.

kookstaptip:

Heb je geen 2 bakplaten? Bekleed 1 rooster met bakpapier.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 170 kcal
  • eiwit 2 g
  • koolhydraten 19 g
    waarvan suikers 13 g
  • vet 9 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 120 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Chocolate chip cookies met zeezout

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Cho­co­la­te chip coo­kies met zee­zout

1
1
  • 180 g pure chocolade fleur de sel

Hak de chocolade in stukjes van een ½ cm.

2
2
  • 200 g tarwebloem
  • 50 g cacaopoeder
  • 1 tl baking soda

Meng de bloem, cacao en baking soda in een kom. Meng de chocoladestukjes erdoor.

3
3
  • 150 g ongezouten roomboter
  • 250 g rietsuiker
  • 1 tl vanille-extract

Meng in een andere kom de boter, suiker en vanille met een garde of handmixer in 3 min. licht en luchtig.

4
4
  • 2 middelgrote eieren

Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng erdoor. Meng het chocolademengsel er met een spatel door, roer niet te lang maar zorg dat alles goed gemengd is.

5
5

Schep met een (ijs)lepel 24 bolletjes van het deeg van Ø 4 cm. Leg deze in een bewaardoos met laagjes bakpapier ertussen en koel ze 2 uur in de vriezer.

6
6

Verwarm de oven voor op 190 °C.

7
7

Verdeel de bolletjes over de met bakpapier beklede bakplaten, met 4 cm tussenruimte, ze lopen nog erg uit.

8
8

Als je niet voldoende ruimte hebt, doe dan minder bolletjes op een bakplaat en bak in meerdere delen.

9
9
  • ½ el grof zeezout

Bestrooi de bolletjes deeg met het zeezout en druk het er een beetje in.

10
10

Bak de koekjes net boven en net onder het midden van de oven in 10-12 min. gaar. Wissel de bakplaten halverwege zodat de koekjes gelijkmatig garen.

11
11

Laat de koekjes 1 uur helemaal afkoelen op een rooster. Bewaar de koekjes 4-5 dagen in een afsluitbare doos.

serveertip:

Het zeezout is na het bakken niet echt zichtbaar meer, maar je proeft het wel goed. Voor een mooi effect bestrooi je de koekjes na het bakken met zeezout. Het rolt er dan wel een beetje af.

bewaartip:

Je kunt de koekjes maken t/m stap 2 (het invriezen van de bolletjes deeg). Bewaar ze 3 maanden in de vriezer en ga verder bij stap 3 (bij het voorverwarmen van de oven) voor gebruik.

kookstaptip:

Heb je geen 2 bakplaten? Bekleed 1 rooster met bakpapier.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.