Knol­sel­de­rij­stamp­pot met ven­kel

Creamy comfort: de knolselderij voor in deze stamppot kook je in melk en pureer je met crème fraîche. Lekker romig!

(3) waardeer
hollands hoofdgerecht Creamy comfort: de knolselderij voor in deze stamppot kook je in melk en pureer je met crème fraîche. Lekker romig! 4 personen
4 3

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • grillpan
  • staafmixer

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ca. 1½ cm. Breng met de melk aan de kook en kook in 25 min. helemaal gaar. Pas op dat de pan niet overkookt. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op.
  2. Maak ondertussen de venkel schoon. Snijd de onderkant, de stelen en het groen eraf. Snijd het venkelgroen fijn en bewaar voor garnering. Snijd de venkelknol in de lengte in plakken van ca. een½ cm. Schep de venkel in een ruime kom om met de olie. Breng op smaak met peper en zout. Rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder olie of boter 5 min. op middelhoog vuur. Laat iets akoelen en hak grof. Verhit ondertussen de grillpan op hoog vuur. Gril in delen de plakken venkel 3 min. per kant, tot ze mooi geschroeid zijn. Houd eventueel warm op een bord onder aluminiumfolie.
  3. Bestrijk de vega worsten licht met de rest van de olie. Gril ze 6 min. in de grillpan, zodat er mooie grillstrepen ontstaan. Keer halverwege. Snijd ondertussen de selderij grof. Pureer ¾ van de knolselderijblokjes met de selderij, crème fraîche, nootmuskaat en het opgevangen kookvocht met de staafmixer tot een romige puree. Schep de rest van de knolselderijblokjes erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de stamppot met de gegrilde venkel, bestrooi met hazelnoten en venkelgroen en leg er een vega worst bij.

Tip:

Afsnijdsels van de groenten, zoals van venkel, kun je invriezen in een ziplockzak of diepvriesbak. Zodra je een zak vol hebt, kun je er bouillon mee maken.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 595 kcal
  • eiwit 25 g
  • koolhydraten 28 g
    waarvan suikers 7 g
  • vet 38 g
    waarvan verzadigd 13 g
  • natrium 960 mg
  • vezels 22 g
Tags
Ook te zien in

Knolselderijstamppot met venkel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Knol­sel­de­rij­stamp­pot met ven­kel

1
1
  • 1.7 kg knolselderij
  • 1 liter halfvolle melk

Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ca. 1½ cm. Breng met de melk aan de kook en kook in 25 min. helemaal gaar.

2
2

Pas op dat de pan niet overkookt. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op.

3
3
  • 500 g venkel

Maak ondertussen de venkel schoon. Snijd de onderkant, de stelen en het groen eraf. Snijd het venkelgroen fijn en bewaar voor garnering.

4
4
  • 1 el milde olijfolie

Snijd de venkelknol in de lengte in plakken van ca. een½ cm. Schep de venkel in een ruime kom om met de olie. Breng op smaak met peper en zout.

5
5
  • 50 g ongebrande hazelnoten

Rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder olie of boter 5 min. op middelhoog vuur. Laat iets akoelen en hak grof.

6
6

Verhit ondertussen de grillpan op hoog vuur. Gril in delen de plakken venkel 3 min. per kant, tot ze mooi geschroeid zijn.

7
7

Houd eventueel warm op een bord onder aluminiumfolie.

8
8
  • 4 vegetarische bratwursten
  • 1 el milde olijfolie

Bestrijk de vega worsten licht met de rest van de olie. Gril ze 6 min. in de grillpan, zodat er mooie grillstrepen ontstaan. Keer halverwege.

9
9
  • 20 g verse selderij

Snijd ondertussen de selderij grof.

10
10
  • 200 g crème fraîche
  • ½ tl gemalen nootmuskaat

Pureer ¾ van de knolselderijblokjes met de selderij, crème fraîche, nootmuskaat en het opgevangen kookvocht met de staafmixer tot een romige puree.

11
11

Schep de rest van de knolselderijblokjes erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

12
12

Serveer de stamppot met de gegrilde venkel, bestrooi met hazelnoten en venkelgroen en leg er een vega worst bij.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.