Gezonde ovenschotel met kip-champignonsaus, prei en aardappelpuree
Gezonde ovenschotel met kip-champignonsaus, prei en aardappelpuree

Gezonde ovenschotel met kip-champignonsaus, prei en aardappelpuree

Een echte champion deze gezonde ovenschotel! Want naast gezond is-ie ook helemaal budget-proof.

25 min. bereiden
30 min. oventijd
6waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

iets kruimige aardappel

90 g

margarine

650 ml

De Zaanse Hoeve halfvolle melk

400 g

kastanjechampignons

2

preien

300 g

kipfiletreepjes

50 g

volkoren tarwemeel

100 g

De Zaanse Hoeve mild 30+ geraspt

7½ g

verse krulpeterselie

2 sneetjes

volkorenbrood

Dit heb je nodig

  • pureestamper

  • keukenmachine

  • broodrooster

  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)

Een echte champion deze gezonde ovenschotel! Want naast gezond is-ie ook helemaal budget-proof.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Meng 20 g margarine (voor 4 personen) en 150 ml melk (voor 4 personen) erdoor en breng op smaak met peper.

3

Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Verhit 10 g margarine (voor 4 personen) in een hapjespan en bak de champignons met peper in 10 min. op hoog vuur goudbruin. Schep regelmatig om. Neem uit de pan. Halveer de preien in de lengte, was en snijd in dunne halve ringen. Verhit 10 g margarine (voor 4 personen) in de hapjespan en bak de kip met peper 5 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de prei toe en bak 2 min. mee en haal uit de pan.

4

Smelt ondertussen de rest van de margarine in een soeppan. Voeg de meel toe, roer glad met een garde en laat op laag vuur 3 min. garen. Voeg al roerend in delen de rest van de melk toe. Zet het vuur hoger en roer tot een gebonden bechamelsaus. Voeg de kaas toe en laat op laag vuur al roerend smelten. Snijd de peterselie fijn. Voeg samen met de kip, prei en champignons toe aan de kaassaus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

5

Rooster de sneetjes brood in de broodrooster en maal ze fijn in de keukenmachine.

6

Verdeel de kip-champignonsaus over de ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree erover en bestrooi met de broodkruimels. Bak de ovenschotel in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.