
Wortelsoep met volkoren-kruidencroutons
Wortelsoep met volkoren-kruidencroutons voor het zachte van soep en het krokante van croutons.
Ingrediënten
4 personen
2
middelgrote uien
3 tenen
knoflook
1 kg
winterpeen
250 g
kruimige aardappel
4 el
milde olijfolie
1 tl
karwijzaad
1 tl
chilivlokken
1200 ml
water
6 sneetjes
volkorenbrood
1 el
gedroogde Italiaanse kruiden
4 el
De Zaanse Hoeve halfvolle yoghurt
Dit heb je nodig
grote ingevette ovenschaal of met bakpapier beklede bakplaat
staafmixer
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180°C. Snipper de uien. Snijd de knoflook grof. Boen de winterpeen schoon onder koud water. Snijd een plakje van de bovenkant en snijd de rest van de peen in stukken van ca. 2 cm. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van ca. 2 cm.
Verhit de ½ van de olie in een soeppan en bak de ui, knoflook, peen en aardappel met het karwijzaad en de chilivlokken 5 min. op middelhoog vuur. Schep af en toe om. Doe het water erbij, zodat alle groenten net onderstaan. Laat 20 min. zachtjes koken met de deksel schuin op de pan.
Snijd ondertussen de sneetjes brood in blokjes van ca. 2 cm. Meng met de rest van de olie en de Italiaanse kruiden. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 15 min. in het midden van de oven tot knapperige croutons.
Pureer de soep met de staafmixer tot een egaal mengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel over diepe kommen. Verdeel de yoghurt erover en bestrooi met de croutons.
bereidingstipIs de soep te dik? Voeg dan na het pureren extra kokend water toe.