bewaar
Koe loe kai
Koe loe kai
bewaar

Koe loe kai

Moet je een keer zelfgemaakt hebben: de van Kantonese oorsprong koe lo kai.

45 min. bereiden
1waardering

Ingrediënten

4 personen

600 g

scharrel kipfilet

2

middelgrote eieren

1 tl

zout

1 el

sherry fino

1

middelgrote ui

2 tenen

knoflook

1 zak

paprikamix

567 g

ananasschijven op sap

2 el

arachideolie

700 g

Heinz tomato frito

2 el

natuurazijn

200 g

maizena

1 liter

frituurolie

Dit heb je nodig

  • hapjespan

  • braadpan of frituurpan

Moet je een keer zelfgemaakt hebben: de van Kantonese oorsprong koe lo kai.

Aan de slag

1

Snijd de kip in stukjes van 2 cm. Klop de eieren los. Doe de kip in een kom en schep om met het ei, zout en de sherry. Dek af en laat 30 min. afgedekt marineren in de koelkast.

2

Snijd ondertussen de ui grof en de knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in stukken van ca. 2 cm. Laat de ananas uitlekken en vang de siroop op. Snijd het vruchtvlees in stukken van 2 cm.

3

Verhit de olie in de hapjespan en bak de ui 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de paprika en knoflook toe en bak 5 min. mee. Voeg de tomato frito, azijn en de ananassiroop toe en breng aan de kook. Laat 5 min. zachtjes koken. Voeg de ananas toe. Breng op smaak met peper en zout. Houd warm op laag vuur.

4

Doe de maizena in een ruime kom. Haal de kip in delen door de maizena en zorg dat de stukjes rondom helemaal zijn bedekt. Leg op een grote platte schaal.

5

Verhit de frituurolie in een frituurpan of braadpan tot 180 °C. Frituur de kipstukjes in ca. 3 delen in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier.

6

Schep de kip door de saus en serveer.

achtergrondinfoKoe lo kai is van oorsprong een Kantonees gerecht van gefrituurde kip in een zoetzure saus. Er zijn in Nederlands-Chinese gerechten grofweg twee versies van dit gerecht: de Kantonese versie met een dunner laagje deeg, en de vernederlandste versie waarbij het eerder balletjes deeg zijn. Als dit gerecht met varkensvlees wordt gemaakt, heet het koe/ku lo yuk.

combinatietipLekker met rijst.