Knolselderijgratin met aardappel, tijm, kaas en walnoten

Deze gratin heeft alles. Smaakvol door de tijm, romig door de ricotta en knapperig door de walnoten. En ja, ook budgetproof!

590 kcal

25 min. bereiden, 1 uur oventijd

3.1/5

(11)

Ingrediënten

Aantal personen

  • 800 gram kruimige aardappelen

    kruimige aardappelen

  • 1 kg knolselderij

    knolselderij

  • 3 tenen knoflook

    knoflook

  • 10 gram verse tijm

    verse tijm

  • 150 gram ricotta

    ricotta

  • 200 ml De Zaanse Hoeve halfvolle melk

    De Zaanse Hoeve halfvolle melk

  • 1.5 eetlepel milde olijfolie

    milde olijfolie

  • 1 wit scharrelei

    wit scharrelei

  • 125 gram Zaanse Hoeve geraspte kaas mild 30+

    Zaanse Hoeve geraspte kaas mild 30+

  • 50 gram ongebrande walnoten

    ongebrande walnoten

Dit heb je nodig

  • ronde ovenschaal (Ø 22 cm)


maart 2022 - maart 2022

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Boen de aardappelen en snijd of schaaf in zo dun mogelijke plakken. Schil en snijd de knolselderij in 4 parten. Snijd in zo dun mogelijke plakken. Eventueel met een mandoline.

  2. Snijd de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng de ricotta met de melk, ⅔ van de olie, het ei, de helft van de tijm en knoflook. Bestrooi met peper en eventueel zout.

  3. Vet de ovenschaal in met de rest van de olie. Verdeel ⅓ van de knolselderij dakpansgewijs over de bodem. Verdeel daarover ⅓ van de aardappel dakpansgewijs, ⅓ van de overgebleven tijm, ⅓ van de kaas en ⅓ van het ricottamengsel. Herhaal nog 2 keer en eindig met een laag ricottamengsel. Breng op smaak met peper.

  4. Bak de gratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur gaar. Dek eventueel losjes af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.

  5. Hak de walnoten grof en verdeel over de gratin en bak de laatste 5 min. mee. Controleer na 45 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je een mes er gemakkelijk helemaal in kunt steken.

  • combinatietipLekker met een frisse groene salade.
  • bereidingstipJe kunt de gratin goed een dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm in ca. 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 180 ºC.

Wat vond je van dit recept?

Knolselderijgratin met aardappel, tijm, kaas en walnoten

Deze gratin heeft alles. Smaakvol door de tijm, romig door de ricotta en knapperig door de walnoten. En ja, ook budgetproof!

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig