Cannoli
Cannoli
bewaar
bewaar

Cannoli

Dit gefrituurde gebakje vindt zijn oorsprong in Sicilië, waar het traditioneel werd bereid met een vulling van lichtzoete ricotta, afgetopt met gekonfijt fruit, pistachenoten en chocolade. Heerlijk!

1 uur bereiden
1 uur wachten
0waarderingen

Aan de slag

1

Leg een zeef met daarin een stuk kaasdoek op een kom. Doe de ricotta in de doek en laat in de koelkast uitlekken tot gebruik.

2

Doe de bloem met de kristalsuiker, kaneel en boter in een kom. Meng met je handen tot kruimelig. Splits het ei. Doe de dooier in de kom van een staande mixer en bewaar het eiwit. Meng de marsala, water en azijn door de dooier.

3

Doe de droge ingrediënten bij de natte en meng met de deeghaak op de middelste stand tot een wat nat deeg.

4

Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg met de hand 5 min. door. Verpak in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

5

Knijp de ricotta uit en doe in een kom. Snijd de sukade fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de sukade, citroenschil en 150 g poedersuiker door de ricotta en doe in een spuitzak. Laat in de koelkast liggen tot gebruik.

6

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in tweeën. Bestuif 1 stuk licht met bloem en rol uit tot een dunne lap van 1 mm dikte. Bestuif ondertussen licht met bloem als het deeg blijft plakken. Doe hetzelfde met het andere stuk deeg.

7

Steek met de uitsteekvorm cirkels uit het deeg. Leg een deegcirkel neer en leg daarop een cannolivorm. Rol het deeg om de vorm en bestrijk het overlappende stukje met het achtergehouden eiwit. Plak het deeg dicht. Ga zo door met de rest van de vormpjes.

8

Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 C. Bak de cannolivormpjes in delen in ca. 2 ½ min. bruin en knapperig. Keer regelmatig. Haal uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

9

Haal de vormpjes, als ze iets zijn afgekoeld, voorzichtig los van het deeg en laat helemaal afkoelen. Als de vormpjes heet zijn kan je een theedoek gebruiken om de vorm en het deeg vast te houden. Knijp niet te hard. Als het moeilijk gaat kan je de vormpjes licht draaien. Herhaal dit met de rest van de cannoli.

10

Hak ondertussen de pistachenoten en de chocolade fijn. Vul de cannolivormen door de ricottavulling van beide kanten voorzichtig in de cilinder te spuiten. Dip de uiteinden van de helft van de cannoli in de chocolade en de andere helft in de pistache. Bestrooi met de rest van de poedersuiker.

achtergrondinfoCannoli is een gebakje uit Sicilië, waarschijnlijk ontstaan in de buurt van Palermo in de tijd dat het eiland Arabische machthebbers had. Dat was tussen ongeveer tussen 830 en 1010. Het is een gefrituurd gebakje met een vulling van lichtgezoete ricotta, vaak afgetopt met gekonfijt fruit, pistachenoten en chocolade.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Cannoli

Dit gefrituurde gebakje vindt zijn oorsprong in Sicilië, waar het traditioneel werd bereid met een vulling van lichtzoete ricotta, afgetopt met gekonfijt fruit, pistachenoten en chocolade. Heerlijk!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig