Kue nastar (Indonesische ananaskoekjes)​ van Dimple Sokartara
Kue nastar (Indonesische ananaskoekjes)​ van Dimple Sokartara
bewaar
bewaar

Kue nastar (Indonesische ananaskoekjes)​ van Dimple Sokartara

Kue is in het Indonesisch een verzamelnaam voor allerlei koekjes en gebakjes, nas is ananas en tar is taart. Dus vertaald: ananastaart-koekje. Het zijn dan ook met ananas gevulde koekjes, een smakelijk contrast met het zoete koekjesdeeg.

45 min. bereiden
50 min. oventijd
4 uur wachten
3waarderingen

Aan de slag

1

Pureer de ananas met de 50 g basterd­suiker in de blender. Doe het mengsel in een pan en kook in 2½ uur op laag vuur tot een dikke amberkleurige jam, roer regelmatig. Blijf er tegen het einde van de kooktijd bij en roer regelmatig, zodat de jam niet aankoekt. Schep op een plat bord en laat 30 min. afkoelen.

2

Rol met vochtige handen ca. 25 bolle­tjes van de jam. Splits 1 ei. Het eiwit gebruik je niet.

3

Doe de boter, margarine en de rest van de basterdsuiker in de kom van de staande mixer. Mix in 2 min. op de lage stand tot een glad mengsel. Schraap de randen van de kom af. Voeg de eidooier toe en mix in 2 min. tot een glad mengsel.

4

Voeg de melkpoeder en maizena toe en mix 1 min. op de lage stand. Voeg al mixend lepel voor lepel de bloem toe. Mix tot een zacht deeg dat loskomt van de kom, schraap halverwege de randen van de kom af. Verdeel het deeg in net zoveel stukjes als de bolletjes jam (stap 2).

5

Verwarm de oven voor op 200 °C. Neem een stukje deeg en maak er in je handpalm een rondje van Ø 5 cm van. Leg een bolletje ananasjam in het midden en vouw het deeg eromheen. Rol het met je handen tot een egaal balletje en plaats de nastar op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo ook de rest van de nastar. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak de nastar ca. 30 min.

6

Splits ondertussen het laatste ei. Het eiwit gebruik je niet. Klop de eidooier los met de zonnebloemolie.

7

Haal de nastar na 30 min. uit de oven. Bestrijk ze met behulp van de bakkwast met het eimengsel. Zet terug in de oven, verlaag de temperatuur naar 130 °C en bak nog ca. 20 min. Haal uit de oven en laat 1 uur afkoelen op de bakplaat.

bereidingstipJe kunt de ananasjam 1 dag van tevoren maken. Laat volledig afkoelen, rol er balletjes van en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
bereidingstipDimple maakt zelf vaak meer koekjes, zodat ze ze weg kan geven aan buren, vrienden of familie. Maak de koekjes kleiner om er meer te maken. Bak ze dan 20­-25 min. in de oven, verlaag de temperatuur en bak nog 15 min.
resttipVries het overgebleven eiwit in of maak er een meringue van zoals in dit basisrecept voor meringues.
achtergrondinfoKue nastar wordt ook nog weleens met een kruidnagel erin geprikt of in andere vormpjes gemaakt: blaadjes of vierkant en soms ook met een mooie stempel in het deeg gedrukt. Je kunt de koekjes trouwens ook in variaties in andere Zuidoost-Aziatische landen in vinden; bijv. in Maleisië, Singapore en China.
achtergrondinfo#bordjevoorelkaar, Allerhande 2 2024, Dimple: 'Samen gerechten delen maakt onze band sterker.' Kijk voor meer info bij Bordje voor je buren.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Kue nastar (Indonesische ananaskoekjes)​ van Dimple Sokartara

Kue is in het Indonesisch een verzamelnaam voor allerlei koekjes en gebakjes, nas is ananas en tar is taart. Dus vertaald: ananastaart-koekje. Het zijn dan ook met ananas gevulde koekjes, een smakelijk contrast met het zoete koekjesdeeg.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig